Výtvarník Sancho: Svet je plný záhadných vecí

"Art should make you think and feel something. It doesn´t have to match your couch." povedala americká konceptuálna umelkyňa Damali Ayo a mnohí s ňou samozrejme súhlasíme. Sanchova tvorba je presne takáto - privádza nás k rôznym myšlienkam, fantáziam a predstavám; a zároveň je nabitá rôznou škálou emócií. Na jeho obrazy sa vieme pozerať neskutočne dlho a stále niečo nové nachádzať. Sú tajomné, obrazotvorné a pútavé. Kto je teda Sancho? Zisti v nasledujúcom rozhovore....

Sancho, tvoje diela sú fascinujúce! V každom diele je akoby ukrytý nejaký príbeh, ktorý sa snažím rozlúštiť.. No nie vždy sa mi darí, priznám sa. Mohol by si trochu poodhaliť rúško tajomstva a porozprávať nám niečo o tom, čo vo svojich dielach „riešiš“ ?

Moje obrazy sú iba fantazijným odzrkadlením bežného pozorovania života, prírody,  ľudí a samozrejme určitého poznávania života ako takého. Na svete je množstvo podnetov ku skúmaniu a ja ich fantazijnou formou pretavím do svojho sveta, ktorého hranice si určujem sám.

Nedá sa nevšimnúť si, že tvoj obrazový svet inklinuje k surrealizmu....

Surrealizmom som bol ovplyvnený odjakživa ,umožňuje mi uletieť oveľa viac do sveta, kde ma nedrží "pod krkom" logika. Po rokoch som však upustil od nejakej surrealistickej kolónky a venujem sa tvorbe uvoľnenejšie. 

V centre tvojich malieb je zväčša človek a jeho emočné prežívanie. Aký je tvoj pohľad na človeka v dnešnom svete ?

Človek dnešnej doby sa zmieta v dezinformačnom chaose, tápaní po zmysle života, vládne panika, beznádej, nepochopenie. Ostávajú nám iba základné archetypy láska a viera. Dalo by sa povedať ,že súdobé rozpoloženie človeka pretavujem do tvorby svojim skrytým spôsobom , niekedy je to ťažké odhaliť, ale necítim potrebu polopatisticky každému posunúť, o čo mi ide. 

Rozumiem. Tvoje obrazy poskytujú veľký priestor na vlastnú fantáziu a vlastný výklad, čo je vlastne aj veľmi zaujímavé. Aké reakcie na svoju tvorbu najčastejšie počúvaš ?

Ja som sa s kritikou na svoju tvorbu veľmi nestretol, možno som trocha zanovitý a nedávam na rady iných, som sám sebe kritikom a viac-menej má názory na moju tvorbu až tak netrápia, ale mnohých pozorovateľov irituje pochmúrnosť, temnota, otvorenosť, melanchólia.. Ľudia často postrádajú radostné momenty, jednoducho moje obrazy nie sú celkom vhodné na bežný nadgaučový konzum. 

slovensky-vytvarnik-sancho

Každý umelec prirodzene tvorí to, čo s ním vnútorne „hýbe“, pokiaľ je jeho/jej tvorba autentická a nie je len nejakou štylizovanou pózou. Aký je tvoj názor ?

Osobne to cítim tak, že moja tvorba je do určitej miery štylizovaná a dokonca určitým spôsobom tu je taký podvedomý zámer, ale keďže som nadšenec umenia v širšom slova zmysle, tieto bariéry mi nerobia problémy v úletoch v rôznych smeroch a formách, dalo by sa povedať, že autentický som iba vo svojom rukopise a štýlovo som nezakotvil nikde a iba svojim spôsobom recyklujem to čo už bolo. 

Nevyhýbaš sa ani mytologickým a nadprirodzeným témam. Všimla som si na tvojich obrazoch napr. škriatkov, kentaurov a najmä anjelov. Čo pre teba tento nadprirodzený svet znamená?

Môj alternatívny svet je plný nadprirodzeností, bytostí rôzneho druhu, zvláštnych svetov, mytológie, histórie, je to taká fúzia všeličoho, je to iba iný druh reality, ktorý by však nemal prerásť cez hlavu😊.

Veríš v nadprirodzené veci? 😊

Nadprirodzeno je oblasť, ktorá nepodlieha zákonom prírody, a v tomto zmysle nič také neexistuje, pretože všetko je v súlade s určitými zákonitosťami, ktoré nám nie sú zatiaľ odhalené. Veci, ktoré si nevieme vysvetliť zaraďujeme do tejto kategórie, často sú to iné formy reality, záleží len na tom či ich prijmeme alebo nie. Svet je plný záhadných "nadprirodzených" vecí, stačí iba doširoka otvoriť oči a neklásť si prekážky. 

Tvoje maľby sú často monochromatické . Podľa čoho si vyberáš farebnosť pre svoju tvorbu ?

V posledných rokoch som si uvedomil, že inklinujem viac k monochromatizmu, viac mi vyhovuje a poskytuje iný pohľad, ale neupustil som od farebnosti, je rovnako fascinujúca. 

slovensky-vytvarnik-sancho

Keď pozerám na tvoje obrazy, vidím vplyv rôznych surrealistických umelcov, ako napr. Albína Brunovského, či Zdzisława Beksińského. Ktorých autorov vnímaš ty, ako autorov, ktorí ťa nejakým spôsobom inšpirovali, formovali ?

Spomínaš dvoch autorov, ktorí mali na mňa veľký vplyv, Beksinského tvorba ma neprestáva udivovať a Albína Brunovského by bol môj svet o dosť chudobnejší, pochopiteľne ma vždy fascinoval génius Salvador Dalí, Rembrandt, Bruegel, Bosch, Vermeer zo starých majstrov a tiež H.R.Giger, Gottfried Helnwein a množstvo iných fascinujúcich majstrov.

Keď spomínaš H.R.Gigera, bol si niekedy pozrieť jeho múzeum vo Švajčiarsku?

Niekedy dávno v minulosti som brigádnickou formou zarobil peniaze za ktoré som následne kúpil veľkú knihu H.R.Gigera, pevná väzba, kriedový papier, asi týždeň som hladoval, ale neľutujem. Nemal som zatiaľ možnosť navštíviť múzeum, ale nie je všetkým dňom koniec, ešte ma to čaká, oplatí sa pozrieť tvorbu a design génia , ktorý šiel "mimo dobro".

Si výtvarníkom už dlhé roky a máš už čo to za sebou. Kedy si sa začal tak vážnejšie venovať tvorbe ?

Kreslenie a maľovanie som vždy považoval  za moju prirodzenú súčasť života, už v detstve som často aktívne trávil čas v ateliéri miestneho "Leonarda", ktorý mi poskytol potrebný materiál  a miesto na tvorbu, môj život sa však paradoxne uberal trocha iným smerom , aj keď som na umenie nezanevrel, aktívne som sa začal venovať tvorbe až niekedy v roku 2006, začal som verejne vystupovať, vytavovať a tak... 

Byť výtvarníkom na Slovensku nie vždy jednoduché z pohľadu zabezpečenia obživy. Teraz v čase korona-krízy taktiež často počúvame spochybňovanie potreby umenia ako takého od slovenskej verejnosti. Ako to vnímaš ty ?

Inter arma silent musae, to platí trocha aj pre dnešnú dobu. Ľudia sú dezorientovaní, znechutení, vystrašení, v tomto období vystupujú do popredia základné priority a umenie je potlačené do úzadia, umenie je základom kultúry a jeho podceňovanie je veľkou chybou, bez umenia sa staneme iba bezduchými bábkami konzumu a vylučovania

Rok 2020 je pre mnohých takým špecifickým rokom. Viaceré plány padli, žijeme dobu mnohých obmedzení a niektorí ľudia majú dokonca existenčné problémy, nehovoriac o tých zdravotných. Ako vnímaš 2020 ty ? 

Navonok sme opulentne globálni a kozmopolitní a vo vnútri si vytvárame sami hranice. Je to smutné ale táto situácia je iba prirodzeným vyústením nášho nezodpovedného postoja ku svetu, k sebe samým. Nechcem byť negatívny, ale stotožňujem sa s časťou textu Marylina Mansona : "We are chaos,,we kill each other" 

vytvarnik-sancho

Spomínal si, že si mal ateliér v Bratislave a žil tu cca 22 rokov. Prečo si sa rozhodol odísť na stredné Slovensko?

Pôsobil som v BA niekoľko rokov, ale necítil som sa nikdy úplne spokojne. Domov je tam, kde máš svoje srdce a osud ma zavial na kľudnejšie miesto, kde so svojou drahou a zvieratkami žijeme.

Rodinný dom mi poskytuje veľa priestoru, zázemie, radosť z tvorby, prírodu a pokoj.

Viem, že robíš aj maliarske kurzy. Ako to prebieha?

Spomínal som ti maliarske kurzy, ktoré som mal na pláne už niekoľko rokov, ale až teraz som nesmelo podnikol prvé kroky. Momentálne mám pár zverencov , ktorým sa venujem viac-menej individuálne. Učím ich prazáklady kresby, techniky maľby experimentujeme. Trocha toho nudného drilu striedam voľnou hravou tvorbou, veľa sa rozprávame, jeme ,pijeme, často mávame návštevy. Môj ateliér je dosť priestranný, takže máme možnosť vyblázniť sa, Chystám sa otvoriť ateliér pre verejnosť, kde bude mať hocikto možnosť ma poctiť návštevou, pozrieť si umelecké veci, posedieť si, dať si kávu, zrelaxovať...

Aký je Sancho ako človek? Čomu sa rád venuješ, keď práve netvoríš ? 😊

Niekedy som si naivne myslel, že som niekto výnimočný a možno som po tom podvedome túžil, dnes sa za nikoho výnimočného nepovažujem. Čoveka formujú jeho činy, skúsenosti a snaha bádať a pracovať na sebe. Dôležité je to, čo po nás zostane. Snažím sa ísť touto cestou a robím chyby ako každý iný, a tiež mám ženu, dom, auto, mačky, hypotéku.......napriek tomu, že umelecká tvorba mi zaberá dosť času, nájdem si čas aj na iné činnosti, rád pasívne relaxujem, čítam knihy, počúvam muziku,  veľa športujem, chodím do prírody, zveľaďujem dom, žúrujem s priateľmi, cestujem, rád majstrujem, výborne varím. V blízkej budúcnosti ma čaká resuscitácia mojich rozpísaných poviedok a rozprávok, chcem sa venovať viac umeleckej práci s drevom a železom, viac študovať a byť lepším človekom, aby som niekedy v ďalekej budúcnosti spokojne opustil tento svet. 

Ďakujeme za rozhovor 😊 

Sanchovu tvorbu si vieš pozrieť, prípadne kúpiť ak klikneš tu

 

© COPYRIGHT 2018