Amatérsky alebo profesionálny umelec? 7 otázok, ktoré ti pomôžu to rozlíšiť.

 

Maľuješ už niekoľko rokov, mal(a) si už skupinovú výstavu v miestnom umeleckom centre a už si dokonca aj predal(a) zopár obrazov? Si odhodlaný/á vykročiť z tieňa amatérskeho umelca?

Rozlišovať amatérskych umelcov od profesionálnych je ošemetná záležitosť. Nejde len o tvoju schopnosť vytvárať „pekné“ obrazy. Tiež to nemá nič spoločné s tým, či máš popri maľovaní aj „skutočnú“ prácu alebo nie. Existuje veľa faktorov, ktoré tu zohrávajú rolu a profesionálnym umelcom sa človek nestane zo dňa na deň.

Aj keď to mnohí amatérski umelci neradi počúvajú, úspech sa nedostaví cez noc a nie je založený len na zručnostiach alebo umelcovej osobnosti. Profesionálni umelci zasvätili roky svojho života tvorbe a prezentácii svojho umenia.

Len veľmi málo umelcov sa stane „cez noc“ slávnymi a odštartujú svoju umeleckú kariéru výstavou v prestížnej galérii v New Yorku. Trvá to nejaký čas, kým sa umelec vypracuje. Na rôznych miestach predávajú profesionálni umelci na rôznych úrovniach. Akokoľvek sú rôznorodí, existuje množstvo vecí, ktoré majú profesionálni umelci spoločné, a tu je niekoľko otázok, ktoré by si si mal(a) položiť.

1. Aké médium používaš?

Amatérske výstavy sú plné akvarelových malieb. Aj keď na akvarele nie je nič zlé a pracujú s ním skvelí profesionáli, často je to znak toho, že si amatérsky umelec.

Mnohí maliari začínajú akvarelom, pretože si myslia, že je to jednoduchšie. V niektorých aspektoch je to pravda, no akrylové a vodou riediteľné olejové farby sa dajú rovnako ľahko naučiť, a tieto farby lepšie zakrývajú začiatočnícke chyby. Nemusíš sa hneď pustiť do olejových farieb, môžeš použiť akrylové farby ako prvý krok týmto smerom. Vďaka tomu sa naučíš techniky, ktoré používajú profesionáli, ako je napr. impasto.

Dokonca aj profesionálni umelci akvarelov poznajú a môžu používať iné maliarske médiá a je dôležité, aby si preskúmal(a) možnosti, kým v umení ešte len začínaš.

Je tiež dôležité používať kvalitné farby bez ohľadu na to, aké médium si vyberieš. Keď máš základy v technike, začni investovať do profesionálnych umeleckých potrieb a všimni si rozdiel v kvalite svojej práce.

2. Čo maľuješ? 

Ďalšia otázka, ktorú si potrebuješ položiť je - čo maľuješ? Krajinky a zátišia sú ideálne pre začiatočníkov a existuje veľa profesionálov, ktorí sa týchto tém držia počas celej svojej kariéry, no na svete je toho oveľa viac, čo sa dá maľovať.

Skúsil(a) si už abstraktnú tvorbu? A čo impresionizmus? Možno sú zmiešané médiá tou pravou technikou pre teba. Ide o to, že sa to nikdy nedozvieš, kým to neskúsiš. Nie je dôvod, aby si uviazol(a) na rovnakej téme, pokiaľ ju naozaj nemiluješ a nevyskúšal(a) si iné.

Každý profesionálny umelec začínal s rovnakými témami. Niektorí v nich pokračovali a zdokonalili ich a mnohí sa odvážili ísť za tieto konvenčné hranice. Hecli sa, aby našli inšpiráciu mimo krásnej horskej prírody, a to ich priviedlo k tvorbe výraznejších obrazov s hlbším významom pre nich samotných, ako aj pre divákov (a v konečnom dôsledku aj pre kupujúcich).

Tiež maľuješ kópiu fotografie? Aj keď ide o bežnú referenciu umelcov a je vhodná na precvičenie tvojich schopností v oblasti hĺbky, perspektívy a farieb, z dlhodobého hľadiska to nie je ideálne.

Fotografiu môžeš stále použiť ako referenciu pre kvety alebo krajinu - ale iba ako referenciu. Namiesto kopírovania fotografie, skús vlastnú interpretáciu fotografie. Toto je základná zručnosť, ktorú by sa mal každý umelec naučiť, keď sa chce posunúť ďalej.

3. Aká je tvoja prezentácia?

Profesionálni umelci vedia, že obraz nie je dokončený, kým nie je dokonalá finálna prezentácia. Tiež nečakajú, kým bude obraz hotový, aby premýšľali o tom, ako bude visieť na stene.

Ak chodievaš na výstavy, určite si si všimol(a), že profesionálni umelci sa nedržia štandardných veľkostí plátien. Možno ani nepoužívajú tradičné povrchy. Je to preto, že substrát – jeho veľkosť, tvar a textúra – bol starostlivo vybraný pre toto konkrétne umelecké dielo.

Mnoho profesionálnych umelcov si naťahuje vlastné plátna alebo reže sololit na veľkosti, ktoré sa nenachádzajú v umeleckých a remeselných obchodoch. Jeden obraz môže byť lepší na štvorcovom plátne, zatiaľ čo iný by mal byť na dlhej obdĺžnikovej doske s úmyslom pridať rám. Je to všetko o vizualizácii konečného umeleckého diela a práci s touto myšlienkou od samého začiatku.

Rámovanie je ďalšou súčasťou prezentácie, kde sa amatéri a profesionáli líšia. Mnoho amatérskych maliarov hodí obraz do rámu ako dodatočnú vec, bez ohľadu na to, ako to funguje s dielom. Profíci si na druhej strane vyberajú rámovanie (a podložky, ak je to potrebné) veľmi starostlivo, aby nič nenarušilo obraz.

Maj tiež na pamäti, že rámy nie sú vždy potrebné. Všimni si, že mnoho profesionálnych obrazov, ktoré majú „WOW“ faktor, visia holé na stene.

4. Vyvinul(a) si si svoj štýl?

Čím sú tvoje obrazy iné ako všetky ostatné? Sú tvoje obrazy súdržné ako celok?

Osobný štýl prichádza spolu s technikou, médiom a predmetom tvorby, a má tendenciu sa časom prirodzene vyvíjať. Štýl neznamená, že maľuješ stále to isté alebo používaš rovnakú paletu farieb na každé plátno. Vzťahuje sa na vzhľad a dojem z tvojich obrazov.

Salvador Dalí preskúmal mnoho umeleckých médií, ale všetky majú svojský rukopisl Dalího. To isté platí pre Picassa, ktorý dokonca fušoval do keramiky, ktorá mala taktiež jeho unikátny štýl.

Každý umelec má svoj štýl, a keď ho začne rozvíjať, vtedy naozaj vie, že je na ceste stať sa profesionálom. Kľúčom k jeho nájdeniu je nasledovať svoju víziu, využiť svoju umeleckú intuíciu a maľovať, maľovať, maľovať!

5. Čo je tvojou motiváciou?

Čo ťa každé ráno dostane z postele? Ako získavaš energiu na to, aby si vozil(a) svoje umelecké diela na veľtrhy a výstavy? Prečo robíš to, čo robíš?

Každý umelec, profesionálny aj amatérsky, má svoju vlastnú motiváciu. Vo všeobecnosti všetci radi robia to, čo robia, a z tvorby majú zadosťučinenie. Pre profesionálneho umelca to však presahuje tento rozmer. Niektorí umelci chcú v každom obraze odovzdať hlboké posolstvo. Iní jednoducho dúfajú, že si zarobia na živobytie tým, čo milujú. Všetci profesionálni umelci však vedia, že musia tvoriť a urobia všetko, čo je potrebné, aby v tom mohli pokračovať.

Mnoho amatérskych umelcov čaká na príchod inšpirácie. Ak nemajú náladu, neobťažujú sa pohľadom na plátno. Môžu dokonca prestať maľovať, ak sa počas dňa objaví iná aktivita. Profíci sa nedajú tak ľahko rozptýliť alebo odtrhnúť od rozpracovanej práce. Oddanosť je ich primárnou motiváciou a vedia, že musia pokračovať v práci, musia vstať z postele, musia sa čo najviac namaľovať.

Profesionálni umelci neustále hľadajú inšpiráciu pre ďalší obraz. Tiež vedia, že ďalší obraz bude lepší ako ten predchádzajúci, a že vždy je čo zlepšovať. Toto ich poháňa vpred.

6. Si aktívny(a) v umeleckej komunite?

Venovať sa umeniu môže byť veľmi osamelým životom, plným hodín a týždňov strávených osamote v ateliéri. Každý dobrý umelec však vie, že sa musí otvoriť svetu Odtiaľ napokon prichádza inšpirácia.

Výstavy, umelecké veľtrhy a miestne umelecké organizácie udržiavajú umelcov v kontakte s inými umelcami. Mnohí umelci považujú vernisáže za nevyhnutnú súčasť svojej práce. Je to šanca na interakciu s inými umelcami a profesionálmi v umeleckej komunite.

Mnohí profesionálni umelci sa tešia na rozhovory s inými umelcami, namiesto toho, aby boli samotári alebo súťažili. Porovnávajú si skúsenosti, hovoria o svojej tvorbe alebo spoločných známych a navzájom si prejavujú podporu.

Mnohé mestá majú živé a aktívne umelecké komunity a toto je jedna z bariér, ktorú musia amatérski umelci prekonať. Ak si plachý(á) alebo si na scéne nový(á), navštív umelecké podujatia a pozoruj, ako iní umelci interagujú. Predstav sa maliarom, ktorých obdivuješ, alebo vymysli malý rozhovor, aby si mohol(la) začať konverzáciu.

Úspešní umelci vedia, že ich úspech nezávisí len od kvality ich práce alebo od jej dostupnosti. Osobnosť zohráva veľkú úlohu v umeleckej komunite a tiež u kupujúcich. Čím si zaujímavejší, tým lepšie je tvoje umenie prijímané. Mnohí umelci s tým zápasia a sú prirodzenými introvertmi, no časom sa naučia byť spoločenskejší.

7. Si pripravený(á) vidieť umenie ako svoj job?

Existuje určitá pracovná morálka, ktorú profesionálni umelci majú. Nezáleží na tom, či je pre nich umenie kariérou na plný úväzok alebo prácou na čiastočný úväzok po každodennej práci, stále chápu, že umenie je práca a tak sa k nej aj správajú. Je to naozaj skvelá práca, no napriek tomu je to práca.

Byť profesionálnym umelcom je oveľa viac, než len vytvárať skvelé umenie, ktoré si ľudia kúpia. Predtým, ako si tvoje umenie niekto kúpi, musí o ňom vedieť.

To znamená, že umelci sa musia vedieť predať a predvádzať svoje diela v galériách, múzeách a na umeleckých veľtrhoch. Potrebujú vypĺňať žiadosti, naceniť svoju prácu, spravovať náklady a naplánovať každý krok, ktorý patrí do tejto skladačky.

Okrem toho musí niekto vyčistiť kúpeľňu v ateliéri. K dispozícii je aj webová stránka, ktorú treba udržiavať, fotografie, ktoré treba vyhotoviť a upraviť, a niekto sa tiež musí starať o to, že v ateliéri nedôjde farba alebo plátno (alebo káva).

Mnohí umelci to všetko robia sami alebo s pomocou niekoľkých rodinných príslušníkov, priateľov, prípadne občasného asistenta. Je to veľa práce a stretneš sa s mnohými umelcami, ktorí trávia viac času všednými úlohami spojenými s predajom svojho umenia, než samotnou tvorbou.

Prečo? Pretože ak nepredáš svoju prácu, nemáš peniaze na to, aby si vytvoril(a) viac umenia!

Toto je realita profesionálneho umelca a nie je to najľahšia cesta v živote. Mnohí sa stretávajú s prekážkami, no napriek tomu často dosahujú veľké, či malé úspechy, ktoré ich motivujú pokračovať.

Aj keď by všetci umelci radi jednoducho tvorili osem hodín denne alebo sa každé popoludnie zastavili v kaviarni, realita je taká, že ide o biznis a dosť často je na umelcovi, aby celú vec riadil.

Profesionálni umelci sú majstrami v manažmente času a organizácii, pretože takí musia byť. Predstava o zhýralom umelcovi, ktorý sa celý deň túla a občas kýva štetcom na plátne, je mýtus.

 

Si pripravený(á) stať sa profesionálom?

Opäť je to ťažká otázka, na ktorú môžeš odpovedať len ty sám(a). Existuje mylná predstava, že život profesionálneho umelca je buď ružový a úžasný, alebo je sprevádzaný hladom. Ani jedna z nich nie je úplne presná a neexistujú dvaja rovnakí umelci.

Či už sa venuješ profesionálnej umeleckej kariére alebo nie, tvor naďalej. V maľovaní nájdeš osobné uspokojenie, aké ti môže poskytnúť len málo iných koníčkov. Nenechaj sa odradiť a jednoducho maľuj 😊

© COPYRIGHT 2018