21 najlepších malieb o láske, ktoré boli kedy namaľované

Láska je mnohotvárna. Preto je celkom oprávnene dominantnou a opakujúcou sa témou v dejinách umenia. Nie je nič romantickejšie, ako premeniť tento hlboký, srdečný cit na umenie. Vidíme, že láska je zobrazovaná v mnohých podobách naprieč mnohými umeleckými školami a štýlmi. Často sú to intímne chvíle zdieľané medzi milencami alebo je milenka umelca zachovaná naveky láskyplnými ťahmi štetca.

Vydajme sa na cestu dejinami umenia, od klasických slávnych obrazov zamilovaných párov až po surrealistické a súčasné interpretácie tohto stále nepolapiteľného, ale univerzálneho citu.

Poďme pekne po poradí aj najstaršieho.

 

1. Zrodenie Venuše (Sandro Botticelli (1486)

Začnime tento zoznam zosobnením lásky. Je nepravdepodobné, že by ste sa s touto ikonou talianskeho renesančného umenia ešte nestretli. Je to najobľúbenejšie zobrazenie Venuše, samotnej bohyne lásky. Botticelliho majstrovské dielo nadväzuje na Homérov opis, kde sa Venuša rodí z morskej peny a na breh ju vytláča boh vetra Zefír, ktorého vidíme, ako objíma nymfu. Je to symbolické umelecké dielo, ktoré oslavuje ženskosť, ako aj znovuzrodenie lásky a nádeje - v kontraste s temnými témami, ktoré charakterizovali stredovek.

 

2. The Honeysuckle Bower, Peter Paul Rubens

Umelci si od nepamäti vytvárali múzy z milencov. Tu vidíme autoportrét Petra Paula Rubensa a jeho prvej manželky Isabelly Brantovej. Pár sedí ruka v ruke pod zimolezom. Pri pohľade naň sa človek cíti jemne, pokojne a romanticky. Tento dvojportrét, podobne ako iné Rubensove diela, obsahuje množstvo symboliky. Tento obraz sa považoval za symbol lásky, vernosti a kvitnúcich citov.

 

3. Židovská nevesta, Rembrandt (1665-69)

Rembrandtov portrét s názvom Židovská nevesta dostal svoje meno, keď holandský zberateľ identifikoval na obraze židovského otca, ktorý daruje svojej dcére náhrdelník v deň jej svadby. Najprijateľnejšou špekuláciou je, že ide o Izáka a Rebeku zo Starého zákona Biblie, vzhľadom na náboženské motívy v Rembrandtovej tvorbe. Napriek tomu sa toto dielo považuje za jedno z najväčších diel jeho posledného obdobia pre jeho zložité detaily a emocionálnu hĺbku výrazov dvojice. Nech už súhlasíte s ktoroukoľvek interpretáciou, nemôžete poprieť láskyplný vzťah medzi týmito dvoma. Ich ruky sú nežné a ochranné. Ich dôverujúce oči hovoria mnoho bez toho, aby sa stretli.

 

4. Hojdačka, Jean-Honoré Fragonard (1767)

Tento obraz je ikonou francúzskeho rokoka. Je zábavný, frivolný a veľmi francúzsky. Objednal si ho istý dvoran u Fragonarda, aby namaľoval jeho a jeho milenku. Zo šľachtičnej vo veľkých vejúcich šatách, ktorej papuča lieta vzduchom, keď ju v pozadí tlačí zastretý muž, cítiť nákazlivé šťastie. Namiesto toho, aby sa pozerala na oblohu, koketne hľadí na svojho milenca vľavo dole. Vo Francúzsku 18. storočia boli záhrady romantickými a diskrétnymi miestami na únik.

 

5. Milenci pod dáždnikom na snehu, Suzuki Harunobu (1769)

Táto maľba na dreve vytvorená v štýle ukiyo-e napodobňuje japonskú filozofiu wabi. Je jednoduchá, tichá a úprimná. Je to spoločný okamih dvoch milencov, ktorí sú úplne pohltení jeden druhým. Je to brilantné využitie bieleho priestoru - nie je potrebné podrobne opisovať sneženie, okrem jeho zhromažďovania na konároch a spoločného dáždnika. Historici to interpretujú dvoma spôsobmi - môžete si vybrať medzi šťastným momentom alebo smutným koncom dvoch ľudí kráčajúcich po ceste samovraždy milencov.

 

6. Bozk, Francesco Hayez (1859)

V 19. storočí bol tento vášnivý bozk medzi milencami stále považovaný za explicitný a dokonca kontroverzný.  Historici umenia považujú toto dielo za Hayezovo najlepšie a dvojicu interpretujú ako talianskeho vojaka, ktorý ide do vojny a bozkáva svoju lásku na rozlúčku. Stále ide o jedno z najintenzívnejších zobrazení bozku v dejinách západného umenia. To, čo však robí Hayezov Il Bacio takým prelomovým, je jeho kombinácia romantiky a vlastenectva. Je symbolom talianskeho romantizmu a dvojakého významu lásky - lásky k vlasti a lásky k druhému.

 

7. Le Sommeil, Gustave Courbet (1866)

Tento obraz mal vážny vplyv na svet umenia 19. storočia a na vtedajších umelcov. Je to erotický obraz lesbického páru. Obraz je známy aj pod názvom Les Deux Amies alebo Dve priateľky, hoci ide o niečo viac. Určite je to obraz, ktorý láme tabu. Po tom, čo vyšiel, začali tému lesbickej lásky skúmať ďalší umelci. Courbet bol známy aj tým, že stál na čele hnutia realizmu v 19. storočí - maľoval telá bez zakrývania nedokonalosti v kontraste k romantizovaniu scény na plátne.

 

8. Jar, Pierre Auguste Cot (1873)

Nemilujete ten chvejivý pocit koketnej lásky? Na najslávnejšom diele Pierra Augusta Cota môžete cítiť, ako medzi objímajúcou sa dvojicou lietajú iskry. Akoby sme nahliadli do súkromnej chvíle v skrytosti zelenej záhrady.

 

9. Tanec na vidieku, Pierre-Auguste Renoir (1883)

Keď ide o lásku a umenie, nemôžeme vynechať impresionistov - oboje je plné svetla a farieb. Na Renoirovej scéne v tanečnej sále takmer počujete a cítite hudbu, ktorá sa nesie párom po parkete. Sú tak pohltení tancom, že mu klobúk spadol na zem a žena je zobrazená s úsmevom na diváka. Na obraze sú znázornení Paul Lhôte a Aline Charigotová - tá sa za Renoira vydala v roku 1890.

 

10. Amor a Psyche ako deti, William Adolphe Bouguereau (1890)

Pokiaľ ide o dobrý milostný príbeh, nič sa nevyrovná klasike. V tomto prípade ide o grécko-rímsku mytológiu. Bouguereau, majster neoklasicizmu, namaľoval tri verzie Amor a Psyché: dve, v ktorých sú dospelí, a jednu, v ktorej sú deti. Keď si pomyslíte na Amora, automaticky si predstavíte drzého okrídleného cheruba. Toto je on so svojou spriaznenou dušou Psyché, obaja sú odrazom nevinnosti lásky.

 

11. V posteli, bozk, Henri de Toulouse-Lautrec (1892)

Mnohé slávne obrazy lásky zobrazujú bozkávajúcich sa alebo objímajúcich sa milencov. Tento postimpresionistický obraz od Lautreca by vám mal byť známy. Vidíme dvojicu zachytenú pri intímnom a vášnivom bozku, ktorá je nerozlučná, ale len na okamih. Ako divák máte pocit túžby, ktorý je ešte dojemnejší, keď si uvedomíte Lautrecov celoživotný boj s telesným postihnutím a hľadaním lásky.

 

12. Bozk, Edvard Munch (1897)

Ďalšia variácia bozkávania milencov, aj keď trochu temnejšia vzhľadom na Munchovu umeleckú posadnutosť smrteľnosťou. Tváre dvojice splývajú jedna s druhou, ich telá sa stávajú takmer abstraktnou formou. Munch ukazuje, že v láske sú jedno - ale niektorí to interpretujú ako stratu individuality alebo dokonca ako zobrazenie života a smrti.

 

13. Bozk, Gustav Klimt (1908)

Trojicu slávnych obrazov s bozkom uzatvára Klimtovo ikonické pozlátené dielo. Tento obraz musíte niekedy vidieť na vlastné oči. Samotný obraz je obrovský. Títo dvaja milenci splývajú do jednej postavy v životnej veľkosti pod zlatými prikrývkami a týčia sa nad vami vo výške a šírke 6 metrov. Toto dielo sa považuje za vrchol Klimtovho zlatého obdobia. Stalo sa predmetom mnohých štúdií, filmových odkazov a dokonca aj fanúšikovského umenia.

 

14. Narodeniny, Marc Chagall (1915)

V dejinách umenia sme svedkami toho, ako maliari zvečňovali svoje lásky na plátne. V diele Marca Chagalla vidíme zasnený moment lásky, ktorý sa zmenil na surrealistický. Láska nás môže prinútiť robiť zvláštne veci. Napríklad premeniť sa na vznášajúcu sa telesnú formu pri najľahšom bozku.

 

15. Milenci, René Magritte (1928)

Láska môže byť surrealistická. Vidíme to na slávnom Magrittovom obraze bozku, ktorý je doslova zahalený tajomstvom. Látka je bariérou medzi samotnými milencami a tiež medzi zobrazeným subjektom a divákom. Ide to v kontraste k doterajšiemu voyeuristickému zobrazovaniu milencov, ktoré sme videli v dejinách umenia. Ale možno to jednoducho nič neznamená. Podľa Magritteho vlastných slov "tajomstvo tiež nič neznamená, je nepoznateľné".

 

16. Romantika, Thomas Hart Benton (1931-32)

Teraz sa presúvame z Európy na juh a stredozápad Ameriky. Thomas Hart Benton bol priekopníkom regionalistického hnutia, často romantizoval Ameriku po prvej svetovej vojne a vo svojich obrazoch zdôrazňoval témy individualizmu, tvrdej práce a sociálneho realizmu. Tu vidíme idylickú verziu lásky na juhu. Dvaja milenci kráčajú ruka v ruke, možno v noci domov

 

17. Frida a Diego Rivera, Frida Kahlo (1931)

Ak je v dejinách umenia nejaká silná dvojica, o ktorej by ste mali vedieť, je to Frida Kahlo a Diego Rivera. Hoci ich vzťah nebol úplne bezproblémový. Kahlo namaľovala tento dvojitý portrét dva roky po svadbe. Táto maľba zachováva obdobie radosti v tom, čo sa neskôr stalo búrlivým milostným vzťahom.  Pár sa zosobášil v roku 1929, rozviedol sa v roku 1939 a o rok neskôr sa znovu oženil. Môžete vidieť, ako život napodobňuje umenie. Rivera je zobrazený ako väčší umelec a - predzvesť toho, čo malo prísť ďalej.

 

18. Le Rêve (Sen), Pablo Picasso (1932)

Keď ešte zostaneme pri téme milencov zvečnených prostredníctvom umenia, prejdeme k jednému z Picassových šťastnejších diel. Le Rêve je portrét Picassovej milenky Marie Therese Walterovej, erotizovaný v jeho charakteristickom kubickom štýle. Hovorí sa, že bol namaľovaný za jedno popoludnie v Paríži. Záleží ešte na vašej interpretácii, či je sen na obraze samotnou scénou, alebo sníva žena na obraze.

 

19. Pomaly sme vstali, Roy Lichtenstein (1964)

Štýl Roya Lichtensteina spoznáte kdekoľvek. Zakladateľ amerického pop-artového hnutia premenil komiksy na obrazy a dostal popkultúru do popredia newyorskej umeleckej scény 90. rokov. Toto dielo môžete interpretovať ako komediálnu, archetypálnu víziu klišéovitého amerického páru. Je tu blonďavý muž a žena podobná Barbie, ktorí sú šialene zamilovaní - ako je uvedené v sprievodnom komiksovom texte na ľavej strane.

 

20. Pomalý tanec, Kerry James Marshall (1992)Slow Dance, Kerry James Marshall (1992)

Žiadny iný farebný umelec nie je taký vplyvný - alebo dokonca kontroverzný - ako Kerry James Marshall. Jeho diela sú konfrontované s realitou marginalizácie Afroameričanov a vznikajúcou černošskou identitou. Častým motívom jeho diel je zobrazovanie kultúry a každodenného života černošskej komunity. Tu vidíme nežný moment a ódu na černošskú lásku. Romantické večerné rande a pár stratený v piesni, tanci a láske.

 

21. Valentína, Banksy (2020)

Ak cítite lásku, prečo ju nevytiahnuť do ulíc? Podobne ako toto graffiti od nepolapiteľného politického pouličného umelca Banksyho. Nástenná maľba sa objavila na stene v Bristole 13. februára 2020. Zobrazuje malé dievčatko, ktoré vystreľuje do neba červený ohňostroj z namaľovaných kvetov - možno jeho pohľad na násilie a nevinnosť lásky. Na sociálnych sieťach sa veľa diskutovalo o tom, či je streetart legitímnym Banksyho dielom. O polnoci na Valentína Banksy v príspevku na Instagrame potvrdil, že nástenná maľba je jeho. Pri pouličnom umení však nič netrvá večne. Mural bol na druhý deň poškodený vandalmi.

 

 

Zdroj: www.zenartsupplies.co

© COPYRIGHT 2018