Pozri si ateliéry slávnych umelcov - magické miesta, kde sa rodia najznámejšie diela

Každý umelec potrebuje priestor pre svoju tvorbu. Ateliéry, kde umelecké diela vznikajú sú niekedy doslova až magickými miestami. Dajú sa v nich nájsť diela ukončené, rozpracované, rôzne umelecké potreby, inšpiratívny materiál, knihy a všeličo ďalšie. Záleží od konkrétneho umelca. Niektorí majú ateliér čistý a v dokonalom poriadku, iní zasa naopak – kreatívny chaos.

Poďme sa pozrieť na miesta, kde vznikali najslávnejšie diela za posledné storočie.

Pablo Picasso

Picasso tvoril v neskoršom období svojho života vo svojom ateliéri v Cannes, kde ho chodila navštevovať napríklad aj Brigitte Bardot. Viac o jeho živote sa dočítaš tu

pablo-picasso-studio

Claude Monet

Monetov ateliér bol obrovský a vzdušný.  Často však maľoval aj vonku na čerstvom vzduchu. Pri svojom dome mal obrovskú záhradu, kde zbieral inšpiráciu.

claude-monet-studio

Hans Hartung

Tento nemecko-francúzsky abstraktný maliar zdieľal svoj ateliér so svojou manželkou Avou Bergman, ktorá bola tiež umelkyňou.

hans-hartung-studio

Salvador Dali

Dali mal svoj ateliér v Portlligat, Catalonia v Španielsku, kde prežil značnú časť svojho života so svojou láskou Galou, s ktorou mal vcelku netradičný vzťah.  Písali sme o tom v blogu, ktorý nájdeš tu . Dnes sa tam nachádza Múzeum Salvadora Dalí.

salvador-dali-studio

Ron Mueck

Tento hyperrealistický sochár sa narodil v Austrálii, no žil a tvoril v Londýne. Keďže sa narodil v rodine, ktorá podnikala s divadelnými bábkami a bábikami, začínal práve v tejto oblasti a jednou z jeho prvých prác bola práca kreatívneho riaditeľa v detskej televízii.

ron-mueck-studio

David Lynch

Málokto vie, že tento známy a kontroverzný režisér vyštudoval maľbu na Univerzite v Pennsylvánii. Maľbe sa stále venuje a okrem iného vyučuje transcendentálnu meditáciu a kreativitu. Je veľkým obdivovateľom tvorby Francisa Bacona.  

david-lynch

Francis Bacon

Francis Bacon žil a tvoril väčšinu svojho života v Londýne. Bol známym intelektuálom v londýnskom Soho a jeho  vzťahy boli dosť turbulentné, poznačené násilím a homosexualitou.  Jeho ateliér vyzeral chaoticky. Dublin City Gallery - The Hugh Lane odkúpila jeho ateliér v roku 1998 a vyše 7000 vecí presťahovala do Dublinu. Pre verejnosť ho otvorili v roku 2001.

francis-bacon-studio

Yayoi Kusama

Táto japonská umelkyňa sa narodila v roku 1929. Mala neľahké detstvo, keďže jej matka ju nútila, aby sledovala neverného otca počas jeho početných afér. Už v rannom detstve sa u nej objavili halucinácie, ktoré jej pomáhali utekať z bežnej reality a stali sa základom pre jej tvorbu. Od svojich 27 rokov žila v New Yorku, no v roku 1973 sa vrátila naspäť do Japonska, kde sa neskôr sama prihlásila do psychiatrickej liečebne.  Tam si vytvorila aj svoj ateliér, kde tvorí doteraz.

yayoi-kusama-studio

Phil Akashi

Tento súčasný umelec sa narodil v Belgicku, no žije a tvorí na viacerých miestach, prevažne v Hong Kongu. Akashi je známy najmä vďaka svojim konceptuálnym projektom.

phil-akashi-studio

Keith Haring

Haring mal svoj atelíér v New Yorku na Broadway. Prvý krát si to štúdio prenajal v máji roku 1985 a tvoril tam až do svojej smrti v roku 1990, keď zomrel vo veku 31 rokov na príznaky AIDS. Dnes sídli na tomto mieste Keith Haring Foundation. Haring začínal v New Yorských metrách, kde kreslil postavy, psov a iné štylizované kresby. Ako jeho popularita začala narastať, rozmery jeho diel sa zväčšovali a stal sa známym vďaka svojskému vizuálnemu jazyku, ktorý si vytvoril. Vo svojich prácach sa venoval politickým a sociálnym témam – najmä homosexualite a AIDS .

keith-haring-studio

Laurie Lipton

Lipton je umelkyňa narodená v New Yorku, ktorá vytvára gigantické fotorealistické kresby, na ktorých vyobrazuje rôzne témy surrealistickým spôsobom. Žila a tvorila na viacerých miestach na svete, no aktuálne sa usadila znova v USA – v Kalifornii. Jej štúdio je až chirurgicky čisté.

laurie-lipton-studio

Jackson Pollock

Pollock vytvoril svoje slávne maľby  na Long Islande, NY. Nasťahovali sa tam so svojou manželkou v roku 1945 a žili tam až do jej smrti v roku 1980. Po jej smrti sa dom stal múzeom na žiadosť Jacksona Pollocka.  Jeho ateliér rozhodne nepatril k tým najčistejším. Keďže tvoril tak, že na plátna ležiace na zemi lial farby, podlaha sa stala akýmsi predĺžením jeho malieb.

jackson-pollock-studio

Frida Kahlo

Táto známa mexická maliarka bola predstaviteľkou surrealizmu. Bola vydatá za maliara Diega Riveru a ich spoločný dom, v ktorom taktiež tvorili, sa stal múzeom. 

frida-kahlo-studio

Yue Minjun

Tento súčasný čínsky umelec žije a tvorí v Beijingu. Minjun tvorí figurálne maľby, v ktorých často zobrazuje seba v šialenom smiechu až to pôsobí sarkasticky.

yue-minjun-studio

Joan Miro

Miro bol španielskym maliarom, sochárom a keramikom. Jeho ateliér bol aj jeho útočiskom, kam rád unikal pred svetom. Mnohé svoje slávne diela vytvoril vo svojom ateliéri v Palma de Mallorka, kde tvoril približne 30 rokov. Štúdio bolo situované na kopci, odkiaľ mal skvelý výhľad na pobrežie.

joan-miro-studio

Marc Chagall

Chagall bol rusko-francúzsky umelec židovského pôvodu. Vytvoril nádherné surreálne snové diela.

marc-chagall-studio

Roy Lichtenstein

Tento americký umelec je známym predstaviteľom pop-artu. Narodil sa v New Yorku, kde aj prežil majoritu svojho života. Preslávil sa tvorbou, ktorá vychádzala z komiksu. S touto tvorbou začal v roku 1961. V tej dobe bol inšpirovaný komiksom aj Andy Warhol. Keď však zistil, že aj Lichtenstein používa komiksy ako predlohu, zmenil svoj štýl. 

roy-lichtenstein-studio

© COPYRIGHT 2018