Dalí a Gala - nekonvenčná láska

 

Zvyklo sa hovoriť, že za každým úspešným mužom sa skrýva šikovná žena. Pokiaľ ide o Salvadora a Galu, toto platí na 100 %.  Kto bola vlastne Gala ?

Vlastným menom Helena Ivanovna Diakonova, narodená v Rusku v roku 1894 v rodine intelektuálov. Bola to žena, s ktorou sa nikto nenudil. Spontánna, ambiciózna, márnivá, nevypočítateľná a neskrotná. Nikdy by nedovolila, aby sa pri nej muž cítil bezpečne. „Nikdy nebudem bežná žena v domácnosti. Veľa čítam a robím všetko, čo chcem. Nikdy nestratím šarm ženy, ktorá sa neprepracuje. Ako prostitútka – ligocem sa, voniam parfémom a vždy mám pekne upravené nechty“  povedala. 

Bola od Salvadora o 10 rokov staršia. Zoznámila sa s ním v roku 1929, kedy bola ešte vydatá za francúzskeho básnika Paula Eluarda, s ktorým mala malú dcéru Cécile. Tá sa im narodila na konci 1. Svetovej vojny. Gala nenávidela materstvo a o svoju dcéru nejavila veľký záujem. Dokonca ju neskôr ponechala otcovi. V čase, keď sa zoznámila so Salvadorom mala okrem manžela aj milenecký pomer s maliarom Maxom Ernstom,  ktorý ju zobrazil na viacerých portrétoch.

dali-a-galaSalvador Dalí a Gala Dalí

Salvador a Gala sa do seba zamilovali na prvý pohľad. Vo svojej knihe „Tajomný život“ napísal: “Bola súdená byť mojou Gradivou, tou ktorá posúva ďalej, moje víťazstvo, môj život“ . Meno Gradiva pochádza z románu Wilhelma Jensena. Práve Gradiva bola hrdinka, ktorá poskytla hlavnej postave románu psychické uzdravenie. Sigmund Freud  analyzoval sny a skutky hlavnej postavy a bol to práve on, kto z Gradivy spravil modernú mýtickú postavu.

Gala sa hneď stala Salvadorovou múzou.  Gala je častou modelkou na jeho maľbách, mnohokrát aj v náboženských rolách.

salvador-daliDetail z Dalího maľby, kde je Gala ako Mária

salvador-dali

Gala na maľbe Dalího

Približne od roku 1930 začal Dalí podpisovať svoje diela svojim a taktiež jej menom. „Je to najmä s tvojou krvou, čo maľujem svoje diela“ tvrdil. Gala bola aj jeho agentkou, veľmi agresívne sa bila o jeho práva s majiteľmi galérií a kupujúcimi. Taktiež veštila z tarotových kariet, aby ovplyvnila jeho kariérne rozhodnutia. 

salvador-daliSalvador Dalí

Gala mala veľmi silný sex drive a počas ich manželstva mala veľa afér ( okrem iných aj so svojim exmanželom Paulom Eluardom ), ktoré Salvador podporoval, keďže praktizoval kandalizmus ( sexuálna praktika, pri ktorej partner rád požičiava svoju partnerku inému mužovi pre svoje voyerské potešenie ).  Taktiež, Salvador bol údajne panic a impotent, nakoľko mal fóbiu zo ženskej vagíny.  Napriek tomu všetkému to vyzeralo, že ich manželstvo bolo harmonické a prínosné pre obe strany.  ‘Naleštil by som Galu, aby žiarila, spravil by som ju najšťastnejšou ako je len možné, staral sa o ňu viac, ako o seba samého, pretože bez nej by sa všetko skončilo.’ – napísal Dalí. 

dali-a-gala

Salvador Dalí a Gala 

No nič netrvá večne. Na konci šesťdesiatych rokov sa ich vzťah začal kaziť.

V roku 1968 kúpil Dalí Gale kaštieľ v Girone, Španielsku. Dohodli sa, že Salvador tam za ňou nemôže prísť bez jej odsúhlasenia vopred. Gala si tam vodila mladých milencov, ktorých zahŕňala drahými darmi. Na druhej strane, Salvador si k sebe vodil mladé ženy, od ktorých nechcel nič, okrem ich krásy. Hovorilo sa, že s nimi organizoval týždenne orgie, na ktorých však nemal aktívnu účasť. Iba sa na ne díval

V roku 1980, vo veku 76 rokov, Dalí prestal pracovať kvôli ochrnutiu. Už nedokázal udržať štetec v ruke a to spôsobilo, že prestal tolerovať Galine početné aféry. Gala používala príjem z predaja jeho malieb na svojich milencov, čo boli najmä mladí umelci. V jeden deň Dalimu praskli nervy a Galu zbil tak, až jej zlomil 2 rebrá.  Aby ho ukľudnila, dala mu veľkú dávku Vália a ďalších sedatív, ktoré ho spravili letargickým. Údajne mu potom dala neznáme množstvo amfetamínov, čím mu spôsobila nezvratné poškodenie nervov. 

salvador-dali-a-galaSalvador Dalí a Gala

Gala zomrela v roku 1982. V tom čase mala ešte aféru s 22-ročným hercom Jeffom Fenholtom, ktorý bol hviezdou muzikálu Jesus Christ Superstar. Kvôli nemu údajne opustila Salvadora.  Po jej smrti prestal Dalí jesť , škrabal sa po tvári, neustále kričal a plakal. Žil potom ešte 7 rokov, zomrel v roku 1987.

Salvador a Gala Dalí spolu prežili 53 rokov. 

salvador-dali-a-galaSalvador Dalí a Gala

salvador-dali-painting-gala

dali-painting-gala

dali-painting-gala

© COPYRIGHT 2018