Picassove ženy: manželky, milenky a múzy

Tvorbu Pabla Picassa poznajú mnohí a jeho meno je notoricky známe aj pre bežných ľudí, ktorí sa umeniu nevenujú. No aký bol Pablo ako človek? Spoznajme Pabla cez vzťahy s jeho ženami.

Pablo Picasso bol už od svojho ranného veku veľkým milovníkom žien. Vo veku 13 rokov prvý krát navštívil bordel spolu so svojim otcom na juhu Španielska, kde sa aj narodil ( 25. Októbra 1881 ). Počas svojho života bol 2 krát ženatý, mal 6 dlhodobých mileniek a množstvo afér. Bol lámačom sŕdc , a to doslovne. Jeho láska, resp. neláska doviedla jednu jeho manželku, jeho dlhodobú milenku a taktiež syna a vnuka k samovraždám. Každý, kto s ním žil, bol nejakým spôsobom emocionálne poznačený. V publikácii jeho vnučky Mariny Picacasso „Picasso: Moj strarý otec“ sa píše „Potreboval krv na podpis každej z jeho malieb. Krv ľudí, ktorí ho milovali – ľudí, ktorí si mysleli, že milujú človeka, no v skutočnosti milovali Picassa. “ Mnohí ho označovali za egocentrického a násilníckeho mizogýna, ktorý viaceré svoje partnerky priviedol k nervovému zrúteniu. 

Pablo bol prvý krát zamilovaný počas svojho štúdia v Barcelone do Rosity del Oro, ktorá pracovala v kabarete. Neskôr však odišiel do Paríža, kde prežil značnú časť života.

Fernande Olivier

Ďalšou jeho láskou bola Fernande Olivier.

fernande-olivierFernande Olivier, odfotená Pablom Picassom

Zoznámili sa v roku 1904 v Bateau-Lavoir ( Montmartre , Paríž ), čo bola vtedajšie kreatívne centrum mnohých umelcov (Kees van Dongen, Max Jacob, Amedeo Modigliani.... ). Mali tam svoje ateliéry a mnohí tam za veľmi skromných podmienok aj žili. Fernande tam pózovala ako modelka pre maliarov. Pablo a Fernande spolu žili 7 rokov. Obaja boli vášniví a žiarliví milenci, čo často explodovalo až do násilia. Fernande adoptovala zo sirotinca 13-ročnú Raymonde, no táto ich rodinka nemala veľké trvanie. Keď Fernande našla Pablove explicitné kresby Raymonde, vrátila ju naspäť do sirotinca.

Pablo namaľoval vyše 60 portrétov Fernande a bola taktiež jednou zo žien na slávnom obraze Avignonské slečny. Pablo a Fernande sa na krátku dobu rozišli v lete 1097, čo spôsobilo údajné premaľovanie 2 tvári na pravej strane obrazu Avignonské slečny, čím riešil svoj sentiment z rozchodu.

picassoPortrét Fernande Olivier, Pablo Picasso, 1909, Städel Museum, Frankfurt, Germany

avignenske-slecny-picassoPablo Picasso, Les Demoiselles d'Avignon, 1907

Keď sa Pablovi začalo dariť, postupne strácal o Fernande záujem, nakoľko mu pripomínala jeho ťažké časy.  2O rokov po ich rozchode napísala memoáre o ich spoločnom živote. V tom čase bol už Picasso slávny a memoáre mali veľký komerčný potenciál. Stihla však vydať iba 6 článkov, nakoľko si Picasso najal právnikov, aby publikáciam zabránil. Zaplatil taktiež Fernande, aby ju umlčal. Neskôr ho presvedčila, aby jej platil malú penziu za to, aby nič ďalšie nepublikovala.

Marcelle Humbert

Ďalšou jeho múzou bola Marcelle Humbert.

picasso-and-evaPablo Picasso and Marcelle Humbert

Pablo a Marcelle sa stretli  v roku 1911 v  Hermitage cafe v Paríži. V tom čase boli obaja zadaní - Marcelle žila s poľským maliarom Louisom Marcoussisom a Pablo s Fernande. Rýchlo sa do seba zamilovali a svojich pôvodných partnerov opustili. Začali spolu cestovať po Európe, aby sa odčlenili od ľudí, ktorých predtým poznali ( Macelle bola Fernandina kamarátka ). Chceli byť len sami pre seba. Picasso nazval Marcelle menom Eva. Bol to symbol vnútorného znovuzrodenia, nakoľko Eva bola prvá žena , a Pablo sám seba nazval menom Adam. Marcelle bola krehká, jemná, subtílna a tichá – úplný opak vysokej a hlučnej Fernande. Eva sa objavovala ako symbol vzdušnosti, bezváhovosti a elegancie v Picassových maľbách. Jej podoba sa často spájala s hudbou, hudobným nástrojom, jej siluetu často naznačovala gitara. Evu zvyknú označovať ako kráľovnú kubizmu, keďže sa objavovala v sérii malieb tohto žánru.

picasso-i-love-evaNUDE, I LOVE EVA, 1912

picasso-guitar

`I LOVE EVA` GUITAR, 1912

Ich vzťah trval len 3 roky, keďže Eva zomrela na tuberkulózu. Pablo si krátko na to našiel milenku menom Gaby.

Olga Khokhlova

Picasso po Evinej smrti opustil Francúzsko a odišiel do Talianska, kde sa zamiloval do ruskej baleríny Olgy Khokhlovej, ktorá mu pomohla sa dostať do vyššej spoločnosti.

picasso-and-olga

Pablo Picasso a Olga Khokhlova, 1919

olga-picasso-wife

Olga Khokhlova

Olga sa stala jeho prvou manželkou. Vzali sa 12.júla 1918, Jean Cocteau and Max Jacob boli svedkami na ich svadbe. Rok na to šli spolu do Londýna na baletné predstavenie Le Tricorne, na ktoré Pablo navrhoval kostýmy a taktiež scénu. Balet sa hral aj v Španielsku a mal veľký úspech aj v Parížskej opere. Vo februári 1921 sa narodil ich syn Paulo. Od tej doby sa začal ich vzťah kaziť. Oľga odmietala akceptovať Pablove početné aféry a dospelo to až k psychickému zrúteniu. Čo sa umenia týka, Olga bola veľkou oponentkou kubizmu. Vyžadovala, aby ju maľoval v inom štýle. Je to vidieť na zmene v jeho štýle v rôznych maľbách z toho obdobia.

pablo-picassoWoman with child, Pablo Picasso, 1921, Art Institute, Chicago

V roku 1927 začal vtedy 45-ročný Pablo aféru so 17-ročnou francúzskou Marie-Thérèse Walter . Olga sa to dozvedela v roku 1935 od svojej priateľky, ktorá jej tiež povedala o milenkinom tehotenstve. Olga okamžite vzala malého Paula a odsťahovala sa na juh Francúzska. Požiadala o rozvod, no Picasso odmietol deliť majetok na polovicu, takže ostali legálne zosobášení až do Olginej smrti v roku 1955. Zomrela na rakovinu. Počas zvyšku svojho života však bola posadnutá Picassom. Prenasledovala ho, chodila od hotela k hotelu so svojim kufrom, posielala mu fotografie ich syna a vnukov. No Picasso jej na to nikdy neodpovedal. Olga trpela a bola osamelá po zvyšok svojho života.

Marie-Therese Walter

Marie-Therese sa s Picassom zoznámila 8.januára 1927 pred Galeries Lafayette v Paríži.

marie-therese walter

Marie-Therese Walter

Od roku 1927 sa nasťahovala do bytu vedľa Picassovho art dealera Paula Rosenberga.  V júli 1930 kúpil Pablo zámok v Normandii, ktorý sa stal jeho ateliérom najmä pre jeho sochársku činnosť. Marie-Therese sa stala jeho múzou pre sochy a taktiež pre maľby. Zvykol ju zobrazovať ako veselú bytosť. Bola perfektnou modelkou pre jeho surreálne maľby a aj vzhľadom na jej vek s ňou dokázal veľmi jednoducho manipulovať. 5.septembra 1935 sa narodila ich dcéra María de la Concepción, nazývaná tiež "Maya“. Krátko na to sa však Pablo už zamiloval do Dory Maar.

Marie-Therese 20. Októbra 1977, 4 roky po Picassovej smrti, spáchala samovraždu.

picasso-mayaMaya with her Doll, 1938

picasso-dream

The Dream, Pablo Picasso, 1932, Private Collection (Marie-Therese Walter )

Dora Maar

Dora Maar bola francúzska surrealistická fotografka, maliarka a poetka. S Pablom Picassom sa zoznámila na konci roka 1935 ( Pablo mal vtedy 54 rokov ) pri prĺiežitosti fotografovania scén z filmu Jeana Renoira  „The Crime of Monsieur Lange“, kde bola prizvaná ako fotografka. Zoznámil ich francúzsky básnik Paul Éluard. Vzťah Dory a Pabla trval približne 9 rokov, počas ktorého však Pablo neukončil svoj vzťah s Marie-Thérèse Walter.

pablo-picasso-dora-maar

Dora Maar a Pablo Picasso

Dora vytvárala fotografie procesu tvorby Pablovho slávneho diela Guernica, ktoré taktiež použil aj pre svoj kreatívny postup. Bola jeho modelkou a múzou, ktorú často stvárňoval v slzách. Ona sama namaľovala sériu autoportrétov, ktoré nazvala La Femme qui pleure  ( Plačúca žena ).  

Vzťah s Pablom bol pre Doru veľmi náročný. Raz sa o Pablovi vyjadrila „ Ako umelec si možno výnimočný, no po morálnej stránke nemáš žiadnu cenu„ Niet sa čomu čudovať, nakoľko ju fyzicky napádal a mal nespočetné množstvo afér. Hovorí sa, že Marie-Theresa sa s Dorou náhodne stretli v Pablovom ateliéri počas toho, ako maľoval Guernicu a chceli po ňom, aby si jednu z nich vybral. Pablo ich nabádal, aby sa o jeho lásku pobili. Tie sa teda o neho začali biť a Picasso sa o tom vyjadril ako o jednom z najvyberanejších momentov.

guernica-picassoInštalácia Guernica, 12. júl 1956

picasso-dora-maar

Head of Woman (Dora Maar), Pablo Picasso, 1939, Guggenheim Museum

Ich vzťah skončil v roku 1943, i keď sa občasne stretávali do roku 1946. A tak 19. marca 1944 hrala rolu Fat anquish pri čítaní prvej Picassovej hry Desire Caught by the Tail. V roku 1944 taktiež Dora prostredníctvom básnika Paula Ěluarda ( jedného zo zakladateľov surrealizmu ) spoznala psychoanalytika a psychiatra Jacquesa Lacana, ktorý liečil jej nervové zrútenie po tom, ako sa dozvedela o Pablovej afére s Françoise Gilot.  Liečil ju cez elektrošoky, čo bolo v tej dobe zakázané. Picasso jej nakoniec kúpil dom, kde zostarla a žila sama.

Françoise Gilot

Françoise Gilot je francúzska maliarka, kritička a utorka bestselleru. S Picassom sa zoznámila, keď mala 21 rokov. Pablo mal vtedy 61.

francoise-gilot

Pablo Picasso with Françoise Gilot ( Robert Doisneau/Gamma-Rapho/Getty Images )

Prvý krát sa stretli v reštaurácii roku 1943 a v roku 1946 sa k nemu nasťahovala. Strávili spolu takmer 10 rokov a ich spoločný život sa točil okolo umenia. Pablo maľoval obraz La Femme-Fleur a na to jeho starý priateľ Henri Matisse, ktorému sa Francoise tiež páčila, vyhlásil, že by namaľoval jej portrét, kde by jej telo bolo bledomodré a jej vlasy zelené.

picasso-la-femme-fleurLa Femme-Fleur, Pablo Picasso , 1946

Panuje názor, že vzťah s Pablom spôsobil, že sa Francoisina maliarska kariéra nerozvinula naplno, keďže po tom, ako Pabla opustila, nariadil všetkým art dealerom, aby neobchodovali s jej umením.

Francoise a Pablo sa nikdy nevzali, no mali spolu 2 deti – syna Claude, ktorý sa narodil v roku 1947 a dcéru Palomu, ktorá sa narodila v roku 1949. Ani Francoise to nemala s Pablom jednoduché. Jeho bývala manželka, s ktorou bol však legálne stále ženatý, Olga Khokhlova, ju prenasledovala a napádala v uliciach Paríža a taktiež Pablo bol násilnícky. 11 rokov po ich rozchode v roku 1964 Francoise napísala knihu „Life with Picasso“, ktorá bola preložená do viacerých jazykov a kúpilo si ju vyše milión ľudí. Vyšla napriek tomu, že sa Picasso všemožne právne pokúšal vydanie knihy zastaviť.  Na vzdor voči nej odmietol do konca života vídať svoje deti Palomu a Clauda.

picasso-and-his-kidsPicasso kreslí so svojimi deťmi Palomou a Claude

Francoise sa neskôr vydala za maliara Luca Simona a mala s ním ďalšie dieťa. Bola Art Directorkou a členkou boardu na Department of Fine Arts na  University of Southern California.

francoise-gilotFrançoise Gilot

Geneviève Laporte

genevieve-laporte

Geneviève Laporte

Ďalšou Picassovou milenkou bola Geneviève Laporte.  Genevieve bola filantropka, autorka dokumentárnych filmov, poetka a spisovateľka. S Picassom sa stretla ešte ako teenagerka počas 2. Svetovej vojny, kde našli spoločnú reč o poézii. Aféra sa však začala až v roku 1951, keď mala Genevieve 24 rokov. Pablo bol takmer o 50 rokov starší a jeho čerstvo narodená dcéra Paloma mala vtedy len 2 roky. Pablo chcel, aby sa k nemu Genevieve nasťahovala v roku 1953, keď ho Francoise opustila, no ona to odmietla. Jean Cocteau sa vtedy vyjadril, že si týmto „zachránila kožu“.  Namiesto toho sa potom v roku 1959 vydala za niekoho iného. Najviac známa sa stala najmä tým, že predala 2O kresieb Pabla Picassa na aukcii umenia v roku 2005, na ktorých bola ona sama vyobrazená. Zarobené peniaze použila na založenie nadácie "Genevieve Laporte de Pierrebourg, pour la defense de la nature et des animaux" .

Jacqueline Roque

V roku 1961 ( po smrti jeho legálnej manželky Olgy v roku 1955 ) sa Pablo znova oženil vo veku 79 rokov. Jeho manželkou sa stala Jacqueline Roque, ktorá sa k nemu správala ako ku svätcovi.

picasso-and-genevieveJacqueline skúšajúca učiť Picassa balet, 1957

picasso-and-jacquilene

Jacqueline a Pablo, 1955

Jacqueline a Pablo sa stretli v roku 1953 v Madoura Pottery. Mala vtedy 26 rokov a Pablo 72. Balil ju tak, že na jej dom maľoval kriedou holubicu a každý deň jej nosil ružu, až kým po pol roku nesúhlasila s randením. Na jeho obrazoch sa začala objavovať v máji 1954. Zobrazoval ju s prehnane dlhým krkom a mačacou tvárou. Jej tmavé oči a obočie, vysoké lícne kosti a klasický profil sa stali klasickým symbolom na jeho neskorých maľbách. Vytvoril viac ako 400 portrétov Jacqueline a obdobie počas ich vzťahu bolo pre Pabla mimoriadne plodné.

picasso

Pablo Picasso - Jacqueline Roque with Flowers

Picasso zomrel v roku 1973 po boku Jacqueline. Následne po jeho smrti nastal boj o Picassov majetok medzi Jacqueline a Francoise, s ktorou mal 2 deti. Francoise a jej deti neúspešne napadli jeho poslednú vôľu s odôvodnením, že bol mentálne chorý. Jacqueline zabránila tomu, aby sa Francoise a jej deti zúžastnili Pablovho pohrebu. Avšak neskôr sa dohodli na založení Musée Picasso v Paríži.

Jacqueline Picasso spáchala v roku 1986 samovraždu guľkou do hlavy. Zomrela vo veku 59 rokov.

© COPYRIGHT 2018