Výtvarník Juro Samek: sebazdokonaľovanie ma ženie stále ďalej

Juro Samek sa na Melone prezentuje pod prezývkou Gwassi. Vo svojich realistických obrazoch stvárňuje rôzne témy – od krásy slovenských miest a tradícii, až po celebrity a známe osobnosti. Chceli sme trochu poodhaliť rúško tajomstva a zistiť, kto tieto pôsobivo spracované dielka tvorí.  

Ahoj Gwassi, skús sa na úvod stručne predstaviť.

Volám sa Juro Samek. S  maľovaním som začal už v útlom veku, postupne sa zdokonaľujem. Narodil som sa v Piešťanoch, ale väčšiu časť života som prežil v Bratislave. Umenie som neštudoval, no mal som k nemu vždy blízko.

Aká bola tvoja cesta k výtvarnému umeniu?

Bol to môj spôsob  vyjadrenia. Dosť ma ovplyvnil môj brat svojím street art prejavom, tak som sa pomaly dostával k umeniu.

Skúšal si street art tiež?

V mojich začiatkoch som skúšal rôzne štýly, jedným z nich bol aj street art.

Ako by si sa opísal ako človek, a ako umelec?

Ako človek som viac menej introvert, ako umelec maľujem to, čo ma zaujme alebo osloví .

Podľa čoho si vyberáš námety pre svoju tvorbu?

Námet ako taký ma musí osloviť , alebo niečím zaujať .To sa týka prevažne mojej tvorby. Pokiaľ sa jedná o zákazníka ,tam platí heslo „NÁŠ ZÁKAZNÍK, NÁŠ PÁN “. 

Kto zvyknú byť zadávatelia zákaziek, objednávatelia tvojich diel?

Práca na zákazku je teraz, myslím si, dosť populárna, tiež s ňou mám skúsenosť. Pokiaľ ma osloví známy, agentúra ,či len tak niekto chce namaľovať obraz svojej rodine, nevidím dôvod prečo by som mal odmietnuť , teda pokiaľ to aj mne časovo vyhovuje. Čo sa týka objednávateľov, sú to väčšinou známi, či niekto, kto si ma vyhľadá cez sociálne siete.

Na viacerých tvojich dielach sú vyobrazení slávni ľudia. Máš k týmto osobnostiam nejaký špeciálny vzťah?

Špeciálny vzťah ... tak by som to nenazval, skôr sa ich snažím stvárniť v ich prirodzenej podobe, ktorá ich robí výnimočnými . Napr.  obraz „Sagan“ . Väčšina ho pozná ako úspešného športovca , bohatého, slávneho ..  málokto už vie, čo je za tým driny, dostať sa na tak profi úroveň, ako to dosiahol práve on. Preto obraz ako si dáva dole okuliare po ťažkej práci na okruhu. 

peter-sagan

Gwassi: Peter

Nevyhýbaš sa ani kontroverznejším témam. Na obraze Coco ( ktorý už má svojho majiteľa ) bola zobrazená žena šnupajúca neznámy biely prášok :-D Čo ťa k tomu obrazu inšpirovalo?

Ako som už uviedol, je to ich prirodzená podoba. Pre niekoho kontroverzná , poburujúca.

Svojou výnimočnosťou ma zaujala aj Gabrielle Bonheur Chanel. So svojím haute couture udávala tón svetovému modernému priemyslu. Jej cieľom nebolo len rozšíriť módu vyšších tried do ulíc ,ale i nositeľke každého modelu, aby sa cítila sama sebou a zároveň pohodlne. Jej krédom bolo funkčnosť a jednoduchosť . 

coco

Gwassi: Coco

Čo považuješ za najväčší zdroj svojej inšpirácie?

Nepovedal by som inšpirácia, ale je to skôr sebazdokonaľovanie, čo ma ženie stále ďalej . Snažím sa stále posúvať dopredu, skúšať nové a náročnejšie techniky.

Aké techniky ti vyhovujú najviac a čím ? Aké techniky by si ešte chcel skúsiť?

Nemám vyhranenú techniku, ani štýl .Pracujem s olejom, tak isto ako aj s akvarelom, či akrylom. Každá technika je niečím výnimočná a jedinečná .Poslednú dobu som sa našiel práve v akvareli. Táto technika mi vyhovuje asi najviac, ale rád by som vyskúšal koláž, grafiku, surrealizmus... je toho veľa.

Sleduješ súčasnú umeleckú scénu na Slovensku? Ktorí autori ťa najviac zaujali a prečo?

Umeleckú tvorbu na Slovensku sledujem iba striedmo, všade sú šikovní a nadaní umelci. Čo sa týka mňa, zaujal ma svojím netradičným prevedením Miloš Hronec, či Peter Grap Kovacs svojim jedinečným realizmom. 

U teba je zjavná inklinácia k realizmu. Napriek tomu sa spýtam, ktoré umelecké smery ťa najviac oslovujú?

Realizmus, to je štýl čo ma vystihuje asi najviac, snaha sa zdokonaľovať a tým sa posúvať stále ďalej. Nebránim sa ani surrealizmu, či iným umeleckým technikám.

Ak by si mal vybrať svojich top 5 obľúbených autorov z histórie alebo aj súčasnosti, ktorí by to boli a prečo ?

Nenazval by som to top. Každý autor, umelec ma svoj osobitý prejav, techniku, vyjadrenie. Nevedel by som vtesnať do určitého čísla autorov(ky),ktorých tvorba ma zaujala, alebo určitým spôsobom oslovila. Predsa len jedného spomeniem. Michael James Smith. Jeho neuveriteľný realizmus sledujem už dlhšiu dobu.

Aké umenie teba osobne najviac dokáže upútať ? Čo si na umení najviac všímaš ?

Čo ma na umení najviac zaujme, ani nie tak jeho prevedenie, ako jeho odkaz. Niečo ako street art, tiež poukazuje na nie vždy príjemné témy. Napr. street art umelec Banksy prednedávnom vydražili svoje dielo za viac ako milión eur a následne ho nechal skartovať. Viedol ho k tomu citát iného priekupníka umenia Leonarda Picassa.. nutkanie ničiť je tiež kreatívnym nutkaním. . 

Máš nejaké umelecké sny, ktoré by si chcel dosiahnuť alebo zreálniť ?

Mojím najväčším snom je, myslím si, ako u väčšiny umelcov, pracovať, alebo teda, povýšiť to čo ho baví, či napĺňa, na to, čo by chcel v živote robiť. 

Ďakujeme za rozhovor.

Jurove obrazy sa dajú vidieť a kúpiť, ak klikneš tu .

gwassi

juro-samek

© COPYRIGHT 2018