Výtvarníčka Katarína Kačicová: Surrealizmus otvára dvere do sveta, kde fungujú moje vlastné pravidlá

Výrazné prelínajúce sa farby, snová nálada a množstvo detailov, na prvý pohľad skrytých – take sú obrazy Katky Kačicovej. Mnohé ťa vtiahnu do jej vlastného snového sveta, a ty sa v ňom na chvíľu veľmi rád/rada stratíš s ňou. Ocitneš sa v nepoznanej krajine, občas v prítomosti cudzích osôb, ktoré dotvárajú tajomný príbeh. Tajomne pôsobí aj samotná autorka a my sme ju aj preto s nadšením vyspovedali….

Katka, ako sa mávaš v tieto dni? Ako prežívaš domácu karanténu spôsobenú vírusom COVID-19 ?

😊 Veľmi náročná otázka. Čas teraz plynie nesmierne pomaly. Nie je to ani tak tým, že som ešte viac doma ako obvykle. Myslím, že oveľa intenzívnejšie prežívam činnosti, ktoré sú inokedy rutinou. Veci dostávajú nový kontext. Budem veľmi úprimná, je pre mňa ťažké oslobodiť sa od obáv o blízkych a rodinu, priateľov vo svete, od mnohých sme už dlhší čas odlúčení a nejaký čas to ešte potrvá. Je ťažké potlačiť smútok zo správ. O to viac sa však tešíme z času stráveného s našimi troma deťmi.

Stíhaš popri tom všetkom aj tvoriť? Máš na to vôbec tú správnu náladu?

Oveľa menej, akoby som si priala a ako som si vopred myslela, že sa budem :-))) Ale verím, že aj toto obdobie bude pre tvorbu prínosom.

katarina-kacicova-malba-obraz

Foto: Katarína Kačicová

Vieme, že si vyštudovaná krajinná architektka. Ako vyzerá práca krajinnej architektky? Venuješ sa jej aktívne ?

Krajinnej architektúre som sa venovala len krátko po škole, keďže sa nám narodila dcéra. Je to na jednej strane škoda, pretože je to veľmi zaujímavá a komplexná práca. Štúdium na Fakulte architektúry bolo náročné, ale výborne doplňovalo môj záujem o rozmanité technické, výtvarné, historické či prírodné subjekty. Rodina však dostala prednosť, a otvorila mi dvere k umeniu.

Architektúra a výtvarné umenie majú k sebe blízko. No čo ti dodalo ten impluz , že si sa začala intenzívnejšie venovať voľnej maľbe ?

Myslím, že moje rozhodnutie študovať architektúru bolo od začiatku dané predovšetkým tým, že som mala od malička blízko k výtvarnému umeniu. Architekt musí zvládať humanitnú aj inžiniersku stránku, vnímať veci v širokom kontexte, no je to predovšetkým výtvarné cítenie, ktoré robí z architektúry kráľovnú umení. Môj návrat čisto k výtvarnému umeniu, k obrazom, bol na jednej strane prirodzený, na druhej strane to stále vnímam ako veľkú opovážlivosť :-D Veľmi si vážim každého človeka, ktorý ma  tomto smere povzbudil a posunul. Napríklad náš žilinský rodák Stano Lajda.

Prezradíš, ako to v praxi vyzeralo? 😊

Stano Lajda dlhé roky vedie žilinský Klub neprofesionálnych výtvarníkov pre pokročilých a každému členovi pomáha neoceniteľnými radami a postrehmi. Ja som sa klubu zúčastňovala približne rok, a v tej dobe som dvakrát získala čestné uznanie vo výtvarnej súťaži Tvorba. Bolo to pre mňa uistenie, že sa mám výtvarnej tvorbe venovať naplno, a taktiež, že mám potenciál zlepšiť sa.

katariana-kacicova-malbaFoto: Katarína Kačicová

Motív architektúry a krajiny sa v tvojej maľbe objavuje dosť často, no má skôr taký snový charakter. Čo v architektúre a krajine ťa dokáže osloviť natoľko, že sa neskôr objaví na plátne?

Je to tiež veľmi ťažká otázka, ale myslím, že je to predovšetkým o pocitoch, o obdobiach, ktorými sa v živote pretĺkam. Maľujem veci, ku ktorým mám v určitom momente veľmi osobný vzťah. Veľmi dôležitá je kompozícia, ale to už je skôr druhý krok v tvorbe. Často sú to veľmi podvedomé veci, na ktoré ma upozorní niekto iný, väčšinou môj manžel. Povie mi, pozri, v tomto obraze si namaľovala to a ono. A ja mu z úžasom dám za pravdu, hoci sama by som to vopred pomenovať nevedela. Znie to možno ako nezmysel, ale myslím, že mnohí surrealisti by mi v tomto porozumeli 😊

Katarina-kacicova-obrazy

Katarína Kačicová: Križovatka mostov

Keď sa človek dlhšie díva na poniektoré tvoje obrazy, všimne si viacero zaujímavých detailov, ktoré tvoria príbeh a pôsobia aj trochu tajomne. Aké príbehy ukrývajú tvoje maľby?  Môžeš nám niečo prezradiť ? 

Ja by som bola najradšej, keby pozorovateľ našiel v mojich obrazoch svoj príbeh. Často mám problém, keď píšem popisy ku postom na sociálnych sieťach ku mojim obrazom či fotkám. Hľadám slová, ale väčšinou ponúknem len náznak, zdieľam pocit. O to viac ma teší komunikovať s ľuďmi v komentároch, na čo prišli oni, čo ich oslovilo, v čom vidia oni súvislosť so svojím životom a pocitmi.

katarina-kacicova-malba-obrazy

Foto: Katarína Kačicová

Každý umelec je iný, svojský a má svoje postupy. Niekto rád tvorí napr. pri hlasnej hudbe, s vínom na blízku a veľmi živelne, a niekto zasa ide na maľbu veľmi premyslene a v kľude. Ako to vyzerá u teba ? Aké postupy a techniky ťa bavia ?

Ako kedy 😊 Ja som veľmi náladový človek, chcem povedať, že ma baví veľa rozličných techník a postupov. Mám rada zmenu. Nedokázala by som tvoriť obrazy rutinne, ako na bežiacom páse, so zaužívanými postupmi. V posledných rokoch som sa dosť venovala technike acrylic pour, je to veľmi zaujímavý a zadosťučiňujúci proces a zakaždým prekvapivý výsledok. Ale ani jeden z mojich obrazov neostal abstraktný, ako to pri tejto technike v drvivej väčšine býva. Vždy je tam mnoho ďalších vrstiev a príbehov. Môžem však povedať, že takmer všetky moje obrazy sú maľované akrylovými farbami na plátno. To je dvojica, ktorá mi najviac vyhovuje.

Tvoja tvorba je celkom ovplyvnená surrealizmom, no trochu aj street-artom. Ćím sú ti tie smery blízke? Máš nejakých autorov, ktorých tvorba alebo osobnosť ťa výraznejšie inšpirovali?

Opäť si myslím, že odpoveďou sú moje pocity. Surrealizmus otvára dvere do sveta, kde fungujú moje vlastné pravidlá. Je to spôsob, ako vyjadriť veci, na ktoré realizmus skrátka nestačí. Street art zasa obdivujem pre spontánnosť a tajne dúfam, že aj ja raz budem mať svoju vlastnú stenu 😊 Mám mnoho, naozaj mnoho obľúbených umelcov, ťažko mi je vybrať. Tak by som prezradila, ktorí ma naozaj oslovili v poslednej dobe a určite stoja za zmienku. Jedným je neuveriteľne komplexný turecký výtvarník Eser Gündüz, a druhý street umelec Mr Cenz, ktorého graffiti portréty zdobia steny po celom svete.

katarina-kacicova-malba-obrazyFoto: Katarína Kačicová

Ak by si sa mala opísať ako človek a ako umelkyňa, čo by si o sebe povedala v oboch prípadoch?

Ja by som na túto otázku odpovedala otázkou, ktorú si kladiem takmer každý deň. Som umelec? Je moja tvorba umením? Keď raz budem vedieť odpoveď... 😊 O sebe môžem prezradiť, že som veľmi citlivý človek, skôr introvert a samotár.

Spomínala si, že sa venuješ aj fotografii. Povedz nám o tom viac...

Fotografii sa intenzívne venujem popri maľbe. Keď neviem, ako začať deň, alebo mám pauzu v maľovaní, siahnem po fotoaparát. Je to najrýchlejší spôsob, ako dostať myseľ do kreatívneho pochodu (bez ktorého nevydržím viac ako pár dní). Vytváram foto koláže a násobné expozície, predovšetkým snivého, surreálneho nádychu. Tento proces je pre mňa ako meditácia. Teší ma, že už niekoľko mojich fotografií je súčasťou profesionálnych blogov popri fotkách od umelcov z celého sveta.

katarina-kacicovaFoto: Katarína Kačicová

Wow, to znie skvele! 😉 Ako sa tvoje fotografie dostali na profesionálne blogy?

V súčastnosti je veľa spoločností, ktoré umožňujú aj neprofesionálnym fotografom predávať digitálne fotografie. Trh je neuveriteľne saturovaný, keďže fotí prakticky každý, hodnota fotografií v poslednom období veľmi klesla. To ma však vôbec neodrádza, pre mňa však fotografia nikdy nebola predmetom zárobku, ale forma umenia. Fotografie prezentujem cez komunitu EyeEm, ktorá robí mnohé tematické súťaže a každoročne najväčšiu fotografickú súťaž na svete. Sprostredkuje predaj fotiek cez spoločnosti ako Getty Images alebo Alamy. Tak sa moje fotky ocitli napríklad v digitálnych verziách časopisov Elle či Psycholigies. Taktiež niekoľkokrát vo výberoch najlepších fotografií v blogu EyeEm, či v editorských kolekciách. Celkom ma teší, že sa im dostala pozornosť, pretože každý týždeň pribúdajú tisíce nových fotografií. 

katarina-kacicova-fotoFoto: Katarína Kačicová

Venuješ sa viacerým kreatívnym činnostiam. Ktorá z nich ťa momentálne baví najviac ? A čomu by si sa chcela viac venovať do budúcna ?

Kreatívni ľudia často zápasia s mnohými rozptyľujúcimi podnetmi. V súčasnosti sa však chcem čo najintenzívnejšie venovať tvorbe obrazov. V posledných dielach som sa vrátila k použitiu tušu a k zapracovaniu tlačených fotografií do kompozície. Som zvedavá, aký budú mať tieto diela ohlas. Snažím sa zdieľať aj videá, zachytávajúce tvorivý proces.

Ďakujeme za rozhovor 😉

Katkinu tvorbu si vieš pozrieť, prípadne kúpiť, ak klikneš sem  Fotky je potrebné rozkliknúť. 

katarina-kacicova

Foto: Katarína Kačicová

© COPYRIGHT 2018