Slovenská filmová tvorba „trochu inak“

by Suzanah

Snívali ste niekedy, že sa podieľate na výrobe filmu? Alebo by ste boli radi súčasťou veľkého projektu? Možno máte radi umenie a chcete podporovať slovenskú tvorbu…  

„Staňte sa i vy súčasťou filmového biznisu“, znie v upútavke k projektu novej produkčnej spoločnosti. 

„Filmová tvorba na Slovensku?“ Troška neveriacky nadvihnem obočie, no zvedavosť zvíťazí a tak čítam ďalej. Business Art Production – platforma, ktorá spája filmových umelcov a širokú verejnosť. Novovzniknutá produkčná spoločnosť, ktorá sa snaží podporiť mladých, talentovaných tvorcov a ako svoj prvý počin uvedie už čoskoro hororový film „Šepoty“. Na počiatku môjho povedomia o spomínanej filmovej tvorbe na Slovensku bol pocit zvláštnej hrdosti, ktorý prirodzene nabehne pri správach o úspechoch krajiny v športe, či v inom odvetví pôsobenia. Lokálpatriotizmus na chvíľu pohladí dušu a vy sa vnútorne tešíte, že ste mali šťastie a otvorili ste pozitívny článok. Fajn pocit...  Ešte lepší je pocit, ak sa dočítate, že môžte byť „súčasťou tohto úspechu“. Tu ma už zvedavosť premohla a „očekla“ som si stránku produkčnej spoločnosti businessartproduction.com. Produkčná spoločnosť prehľadnou formou informuje o zámeroch a priebehu tvorby aktuálneho projektu Šepoty. Usmerňuje čitateľa v otázkach praktického fungovania spolupráce, od predloženia nápadu tvorcu, až po realizáciu predloženého vlastného projektu, ktorý alternatívnym spôsobom (zdieľanou ekonomikou) raz môže uzrieť svetlo sveta. 

Som človek, ktorého nadchýnajú kreatívne vízie a veci súvisiace so slobodnou tvorbou (alebo len „slobodnou tvorbou vlastných snov“...) Nie každý má odvahu vybočiť z komfortnej zóny a skúšať nové spôsoby, ako sa dopracovať k svojim snom. A tak som sa rozhodla overiť si, ako to funguje v praxi a oslovila som producenta projektu Petra Jancuru so žiadosťou o spoluprácu pri asistencii filmovej maskérky... Do pár týždňov prišla príjemná odpoveď s poďakovaním za záujem. Odpoveď znela: "Spolupráci sme naklonení". Pomerne neveriacky som dočítala email a začala som sa pýtať samej seba, či som vôbec niekedy dúfala v takúto reakciu...odpoveď bola: "nie". Konkrétna ponuka prišla cca 4dni pred začatím dokrútok v máji, v hotely Apollo v Bratislave. Nešlo však o asistovanie pre maskérku, ale o samotnú maskérsku prácu pre jednoduchú úpravu šiestich hercov na kameru. A tak som sa stala súčasťou filmovej tvorby...  Pre mňa predtým úplne nereálna predstava a neprebádané prostredie. 

film-sepoty

Zdroj: https://businessartproduction.com

Dokrútky na ktorých som sa zúčastnila prebiehali necelé 3 dni vo večerných a nočných hodinách v prostredí hotela v centre Bratislavy. Napriek časovej náročnosti prebehli v priateľskej, tvorivej spolupráci hercov a ostatných tvorcov. Rada by som zdôraznila i fakt, že mysteriózny horor Šepoty vzniká pomocou zdieľanej ekonomiky. Film sa rozdelil na 2000 podielov, z toho polovica pripadla tvorcom a zvyšných tisíc odielov získala verejnosť kúpou podielu. Podielnikov teda možno rozdeliť na dve skupiny. V prvej sú ľudia, ktorí na filme pracujú – od režiséra, hercov, maskérov až po komparzistov. Tí vlastnia podiely výmenou za prácu, ktorú na filme odviedli. Predom im preto nebolo vyplatené nič,  výplatu dostanú až keď výsledné dielo zarobí prvé peniaze. Je teda v ich záujme, aby kvalita filmu a ich práca diváka do kín prilákala. Podobný princíp financovania tvorby filmu je na našom území ojedinelý a BAP si v tomto môže pripísať prvenstvo.

Veľkou zaujímavosťou, ktorá určite prispeje kráse filmovým snímkam je lokalita Ľubovnianskeho skanzemu neďaleko Košíc v ktorej sa film taktiež natáčal. Čarovné to miesto, hodné povšimnutia. 

skanzem

Zdroj: www.slovakia.com

Cieľom podľa BAP je 25-tisícová návštevnosť v kinách, kedy bude film podľa produkčnej spoločnosti ziskový. Ďalší príjem môže generovať uvedenie filmu na rôznych festivaloch, v letných kinách, alebo predaj práv televíziám či streamovacím platformám. Režisérom a scenáristom filmu je Juraj Rusnák, pre ktorého sú Šepoty filmovým debutom. Vo filme sa predstaví Jevgenij Libezňuk známy z filmu Čiara alebo seriálov Detektív Dušo či Spravedlnost, na ktorý kúpili práva americkí producenti. V ďalších úlohách sa objavia: Henrieta Kecerová, Miroslav Bodoki , František Balog, Ivetka Fejková, Andrej Sisák, Janka Štafurová, Lea Hromjaková, Pavel Jefimov, Dominika Vaššová a Dianne Závacká.

Dej nového slovenského hororu sa bude odohrávať v dvoch dejových líniách. Prvá časť filmu vyrozpráva príbeh z minulého storočia, kde v okolí jednej dediny začnú za záhadných okolností miznúť ľudia. Nasledovať bude presun do súčasnosti, kde sa v rovnakej lokalite stratí mladé dievča. Na jej hľadanie sa vydá sestra stratenej, ktorá si na pomoc zavolá ďalších dvoch ľudí. Skupinka bude spolu pátrať a odhaľovať tajomstvá a ešte desivejšie skutočnosti, ktoré minulosť nezabudla, ale pretrvávajú dodnes...

https://www.youtube.com/watch?v=xCQ6uZ__KWE

Oficiálny teaster k filmu Šepoty

film-sepoty

Zdroj: https://businessartproduction.com

Podľa posledných aktuálnych informácií, film uzrie svetlo sveta v našich kinách už na jar. Ďalšou novinkou k filmu Šepoty je príprava hudobného videoklipu. Interpretom bude speváčka Stefi, ktorú môžete najčastejšie poznať najmä vďaka spolupráci so spevákom Mafia Cornerom. A že mladá produkčná spoločnosť vôbec neotáľa dokazuje i ďalší nový rozbehnutý projekt, ktorý je v procese príprav. Bude to film s názvom Cena života. Film bude točený v českom jazyku, natáčanie prebehne v marci alebo apríli 2019.  Režisérom filmu bude Dan Pánek, skúsený český tvorca, ktorý debutoval českým celovečerným thrillerom Taxi 121 – film inšpirovaný skutočnými udalosťami o vraždách pražských taxikárov. 

Verím, že sa naplnia očakávania všetkých, ktorí tvorbe projektu "Šepoty" uverili a venovali mu nesmierne úsilie, nadšenie, umenie, či podporu vo forme zakúpenia podielu na filme. Moje očakávania sa naplnili už pri ústretovej komunikácii a nevšednej, kreatívnej, poučnej príležitosti byť súčasťou tvorby filmu a možnosti nahliadnuť tam, kde som si myslela, že to nebude dostupné obyčajnému záujmu „bežného človeka“. Z úprimného srdca prajem veľa úspechov, spokojných fanúšikov a plné kiná. Všetkým, ktorí prichádzajú s odvážnymi počinmi veľa potrebnej podpory a trpezlivosti pri dosahovaní vysnívaných cieľov.

Ak by ste sa chceli stať súčasťou tvorby pripravovaného filmu, Cena života, je možnosť urobiť tak formou zakúpenia podielu na filme. Všetky informácie nájdete na už uvedenej stránke BAP.

film-sepoty
Zdroj: https://businessartproduction.com

film-sepoty

Zdroj: https://businessartproduction.com

film-sepoty

Zdroj: https://businessartproduction.com

team-filmu-sepoty

Zdroj: Suzanah, Kolektív BAP pri záverečných dokrútkach, film Šepoty

Autorka blogu: Suzanah

Zdroje: www. youtube.com, www.businessartproduction.com, www.slovakia.com

© COPYRIGHT 2018