Nebojte sa extravagancie v umení! Nahota nemusí byť vulgárna...

Popustiť uzdu fantázii a povoliť opraty konzervatívnosti občas nemusí byť na škodu. Pri výbere umenia tobôž. V prípade obrazov a sôch si dovolím poradiť vám: Vyberajte ich srdcom! Skrátka, skutočné umenie by podľa môjho názoru malo byť láskou na prvý pohľad. Presne tak, ako to poznáme aj zo života – buď to tam je a opojné fluidum zafunguje, alebo nie! :-) Lebo... Obklopiť sa doma niečím, čo sa nám nepáči a neprináša nám príjemné emócie, úprimne, nie je práve zásahom do čierneho. V prípade umenia teda rozhodne nie! Tak teda, hor sa! Odhodiť zábrany a dať šancu aj dielam, nad ktorými by ste v prvom pláne možno vôbec neuvažovali. Originalita a láska majú totiž v živote nevyčísliteľnú hodnotu, no a ak sa spoja, výsledok bude zaručene triumfálny.   

Spálňa

malba-do-bytuFoto: Sweetpea & Willow

malba-do-interieru

Foto: Norsu interiors

Biely základ, pastelové odtiene - v tomto prípade ružovej, no pokojne môže ísť aj o zelenú, modrú, ale aj žltú, v kombinácii so sivou, v spálni pôsobia vždy veľmi krehko, relaxačne a sviežo. Čiernobiele fotografie a kresby v takto ladenej miestnosti krásne vyniknú a dotvoria ju. 

Čo sem zapasuje?

Obrazy zo série Joga, autor Magdalena Uhrinova

Nežne, vkusne, s dušou...

Ženské telo je od nepamäti inšpiráciou pre umelcov. Od básnikov, spisovateľov, skladateľov, textárov a, pravdaže, aj maliarov, až po fotografov a sochárov. Ak v umení uprednostňujete decentnú nahotu táto séria obrazov bude pre vás to pravé. Krásne zapasuje do modernej mestskej spálne, no svoje miesto si nájde aj v romanticky ladenej miestnosti vo vidieckom či vintage dizajne. Viem si predstaviť túto trojicu obrazov, zavesenú nad nízkou skrinkou s ozdobnou patinou, doplnenú o zarámované citáty so silným posolstvom od významných osobností.  

Obývačka

malba-do-interieru

Foto: DelightFULL

malba-do-interieru

Foto: DelightFULL

Svetom interiérového dizajnu stále vládne neutrálna a mimoriadne preferovaná farebná paleta sivej, bielej, čiernej a všakovakých odtieňov dreva. Táto „partia“ spoločne s kvalitnými, často dizajnovými a luxusnými, svietidlami a náladovým osvetlením tvorí základ svetových interiérov. Nuž a ten správny esprit a jedinečnosť dodáva miestnostiam už len prvotriedne umenie a štýlové doplnky. 

Čo sem zapasuje?

socha-do-interieru

Socha Kristina, autor Gibon

Zakliata kráska

Okolo tejto sochy sa virtuálne motám už pár mesiacov. A nie je to iba preto, že máme rovnaké meno... :-) Pôsobí na mňa akosi zvláštne. Záhadne a zraniteľne zároveň. Autor v nej (podľa mňa) zachytil oveľa viac, ako len nahé ženské telo. Zaslúži si preto v priestore vyniknúť. Na stene obloženej drevom, ale aj perfektne podsvietenej so zaujímavým motívom tlačeným na vliesovej tapete, by to tejto kráske rozhodne veľmi svedčalo. Takže moja rada znie: Aby toto dielo nepôsobilo ponuro a chladne „zohrejte“ ho okolím. Drevo, hra tieňov, ako aj prítomnosť mäkkých materiálov so zaujímavou štruktúrou a príjemné jemné farby, rozhodne pomôžu vytvoriť dokonalú harmóniu.

Hala

malba-do-bytu

Foto: Go modern furniture

malba-do-interieru

Foto: Essential home

Najrôznejšie intenzity sivej farby, doplnené o nestarnúcu čiernu, ktorá dodáva priestoru na dramatickosti, s kontrastom výraznej hrejivej farby - v tomto prípade sýtej oranžovej, je už samé o sebe pomerne zaväzujúce. Ale! Vďaka prevahe studených odtieňov a materiálov, no aj vysokých stropov, takýto priestor s prehľadom znesie prítomnosť výrazného umenia.

 Čo sem zapasuje? 

malba-do-interieruObraz Autocenzúra, autor Silvia Petrová

Nespútaná ženskosť

Nielen samotný motív, ale aj farebnosť tohto diela je pomerne odvážna, preto môže poslúžiť aj ako veľmi efektné oživenie chodieb, schodísk, ale aj rôznych oddychových kútikov s veľkými drevenými knižnicami od podlahy po strop. Skrýva sa v ňom rafinovanosť, ale aj dráždivosť vo svojej najprirodzenejšej forme. Vďaka zvoleným farbám bude toto dielo perfektne koketovať v priestore s moderným až minimalistickým dizajnom. Sklo, koža, kov, betón, kameň... To všetko vytvorí tomuto obrazu krásny priestor, aby jeho obsah vynikol. Tak bude zaručene zvádzať k obdivným pohľadom.  

Autorka článku:

Kristína Falťanová, redaktorka magazínu o interiérovom dizajne, dekoratérka,

influencerka Bývanie podľa Kristíny       

kristina-faltanovakristina-faltanova

 

© COPYRIGHT 2018