Výtvarníčka Lucia Šachlová: Vytváram si vlastný vizuálny záznam, "MAGICKÝ SVET"

S Luciinou tvorbou to bola okamžitá láska na prvý pohľad. Nádherné maľby hýriace farbami, s výborne vyskladanými kompozíciami, berúcimi diváka do nepoznaného fantazíjneho sveta. Ako by klasik povedal, tento šialok kávy určite môžeme ;-) Kto je Lucia Šachlová a aký je jej príbeh ?

Lucia, narodila si sa v Martine, no žiješ dlhodobo v Prahe. Prečo práve Praha ? Čo ťa tam priviedlo?

Bola to láska na prvý dojem ako sa hovorí, akási vnútorná túžba. A potom kultúrne vyžitie: dychvyrážajúca história, výnimočná kultúra, rozmanité workshopy...a tiež aby som naštartovala umeleckú kariéru. Ale nebolo to ľahké rozhodnutie opustiť všetko, čo človek doteraz poznal a vybrať sa do neznáma. V Martine, kde mám rodinu a sú tam krásne hory :-D 

Ako vnímaš pražskú umeleckú scénu ? Zvykne sa hovoriť, že v Prahe je o umenie väčší záujem, ako na Slovensku. Je to pravda ?

Záujem o umenie, je v Prahe určite väčší. Je to dané asi aj tým, že Praha je táká „multi-kulti“ metropola. Na druhej strane je to asi podmienené aj životnou úrovňou. 

lucia-sachlova-obrazy-na-predajFoto: Lucia Šachlová

Tvoje maľby hýria nádhernými farbami. Niektoré sú viac abstraktné, na niektorých zasa badať viac konkrétností. V akom období sa nachádzaš momentálne? Aké témy a motívy ťa aktuálne zaujímajú najviac ?

Inšpiráciu dosť často hľadám v prírode, preto moje diela hýria farbami. Pri abstraktných obrazoch je to pre mňa určitá terapia, že sa akoby vymaľujem bez hlbšieho rozmýšľania, nepremýšľam nad tým, je to taký spontánny proces. Na rozdiel pri tých konkrétnych, tam to už je i o premýšlání, dosť často sa inšpirujem i  prvkami z komerčnej tvorby (grafika, fotografia, architektura, film, kniha, hudba, divadlo...... ) , postupne si utváram taký predobraz v hlave, ako by to mohlo vyzerat, a niekedy to potom na platne dopadne úplne inak ...... :-D 

Najviac ma zaujímajú spoločenské témy z reálneho života, vychádzajú z reálnych príbehov, osudov, charakterov... 

V tvojich maľbách sa často objavujú rôzne zvieratá. Prečo práve zvieratká? Podľa čoho si ich vyberáš? Je v tom ukrytá aj nejaká symbolika ?

Príroda nás presahuje a zároveň sme jej súčasťou. ... Je  pre mňa veľkou inšpiráciou, má rôzne farby, rozmanitosť a mnoho tajomstiev. V mojej tvorbe sa  snažím zachytiť  medziľudské vzťahy, priateľstvo, lásku, vášeň, porozumenie, ale aj nenávisť, zlo, tragédiu, humor, satiru.  Budujem tak na plátne vzťahy medzi nimi. Takže áno, na každom plátne je skrytá určitá symbolika. Vytváram si tak vlastný vizuálny záznam "MAGICKÝ SVET". To dešifrovanie symbolu a precítenie je už na divákovi. 

lucia-sachlova-obrazy-na-predaj

Foto: Lucia Šachlová

Z poniektorých tvojich abstrakcií cítiť inšpiráciu Pollockom, iné sú zasa s nádychom surrealizmu. Ktorí autori sú pre teba najväčšou inšpiráciou? Videla si nejakú extra zaujímavú výstavu, ktorá by ti utkvela v pamäti ?

Mexická maliarka Frida Kahlo ...  Ďalšou ženou, ktorá je pre mňa veľkou inšpiráciou, je jednoznačne Marie Čermínová, známá ako Toyen,  a dalo by sa povadať, že Salvador Dalí, je mojím vzorom od detstva....

 „Vidím, neboť je noc“  výstava od Toyen, ktorá bola v Museu Kampa - Praha, táto výstava vo mne zanechala silný zážitok. Velká výstava Dali Art v Berlíne na Potsdamer Platz, naozaj stojí za to vidieť.

Multimediální výstava „Bosch. Oživené vidění“, bol to úžasný fantasmagorický zážitok. 

A v neposlednej rade unikátna výstava Františka Kupky Cesta k Amorfě. 

Sú mnohí autori a taktiež aj bežní ľudia, ktorí nemajú radi negatívne emócie na plátne. Ako keby chceli odfiltrovať túto časť života mimo pozornosť. Ako to vnímaš ty? Tiež sa snažíš šíriť skôr radosť a pozitívne emócie ?

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy  je na ľudí veľký tlak, tak asi radšej vyhľadávajú pozitívne žánre. A pritom negatívne emócie možu byť aj pozitívne :-D .

Čo sa týka mojich námetov, koľkokrát to tak síce neposobí asi tým, že sú velmi farebné a často diváci tvrdia, že pozitívne. No v mnohých prípadoch v nich neriešim úplne pozitívne námety. Ale práve ich možno tou maľbou na plátno spozitivnim :-D .

Líší sa to určite  od obdobia. v akom sa nachádzam, a čo prežívám keď  tvorím. Snažím sa svojou tvorbou povedať ľuďom, aby sme boli milší, ľudskejší, viac si vážili prírodu, seba a všetko dobré okolo nás. A že sa dá na rôzne udalosti pozerať farebne. 

lucia-sachlova-obrazy-na-predaj

Foto: Lucia Šachlová

Ty si vlastne študovala na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína filozofa v Nitre. Venovala si sa niekedy aj učeniu ? Ako si spomínaš na svoje štúdium?

Učenie sme mali ako povinnú prax, tam som si to vyskúšala a zistila, že učenie nebude moja vysnená práca. Možnosť študovatť kresbu, maľbu a grafiku mi ukázala cestu ako prepojit koníček s prácou a navyše je to môj relax. Na školu mám pekné spomienky. Mala som šťastie na skvelých spolužiakov i pedagógov.

Veľa ľudí si myslí, že predajom umenia sa dá veľmi ťažko uživiť. A v našich končinách obzvlášť, v porovnaní so západom. Ako to vidíš ty?

Ide o to, či už máte svoje meno, niekedy aj štastie. Ja som si skúsila uživiť sa len umením, ale bolo to raz hore, raz dole.

A zistila som, že potrebujem mať i stabilitu a istotu. Som rada za túto skúsenosť, ale dlhšiu dobu je grafický design mojím povolaním a umenie je činnosť, ktorú bytostne musím robiť. Je to môj svet, je to súčasť mňa a mojej práce. Zároveň relax, aj terapia. Vnímam to teraz ako dar, že mám prácu ako koníček – i ako zárobkovú činnosť.

Okrem maľby na plátno, rada maľuješ aj na stoličky a topánky. Ako to celé začalo? Povedz nám o tom viac.

Vzniklo to tak nejak spontánne, asi už v detstve, stávalo  sa mi, že by som najradšej pomaľovala všetko okolo seba :-D. Dotváram niekedy k obrazom rôzne kusy nábytku, textil,  pomaľované tenisky, ku zviditeľneniu mojej vízie !

Uplatňujem pritom objavovanie, skúšanie rôznych techník a ich kombinácie, baví ma na tom ten neustály tvorivý proces. 

lucia-sachlova-obrazy-na-predajFoto: Lucia Šachlová

Mať takéto dizajnérske originálne kúsky musí byť skvelé. No čo ak by mal človek veľmi konkrétnu požiadavku. Robíš aj na zákazku?

Robím aj na zakázku, ale nie vždy zoberiem každú. Dávam si záležať na téme a projekte. A tiež aby bol každý jeden kúsok originál.

Máš vyštudované aj odevné návrhárstvo. Lákalo ťa navrhovať aj vlastné oblečenie alebo maľovať na nejaké iné kusy oblečenia okrem topánok?

Na strednej škole som študovala módu. Popri štúdiu som uvažovala o pokračovaní v tomto obore na VŠ.  Vyvrcholením bola  nakoniec vysoká škola, kde som sa už špecializovala ako som už spomínala  práve na grafiku a maľbu. Ale móda ma vždy lákala a mám k nej veľmi pozitívny vztah. Ešte po strednej škole som si pár kúskov navrhla a ušila. Teraz už  skôr iba pomaľujem rôzne kusy oblečenia, tričká, bundy, tenisky.... 

lucia-sachlova-obrazy-na-predajFoto: Lucia Šachlová

Ak ti popri tom všetkom ostane nejaký voľný čas, ako ho zvykneš tráviť? Čo ťa v bežnom živote najviac teší?

Rada relaxujem pri knihe, dobrom filme, víne, návštevy kina a divadla, turistika s priateľom, šport a v neposlednom rade umelecká tvorba.

Čomu sa aktuálne venuješ a na čo sa od teba môžeme tešiť v blízkej budúcnosti?

Mám rozmalovaných pár obrazov, takže budú nové obrazy. S mojim priateľom chystáme taký náš prvý spoločný projekt. O tom však zatial len tak v skratke, nech sa máte na čo tešiť. A teším sa na letné cestovanie, to ma vždy nabije a inšpiruje na dalšiu umeleckú tvorbu.

Luciinu tvorbu vieš pozrieť, prípadne kúpiť, ak klikneš sem . Obrázky je potrebné rozkliknúť. 

lucia-sachlova-obrazy-na-predaj

Foto: Lucia Šachlová

 

© COPYRIGHT 2018