Krátky a intenzívny život Keitha Haringa

„Čokoľvek robíš, jediným tajomstvom je veriť v to a uspokojiť seba. Nerob to pre niekoho iného.“ Keith Haring

Keith Haring bol hviezdou art scény v 80-tych rokoch minulého stočia. Vytvoril ohromné veci počas svojho (bohužiaľ) krátkeho života, kým zomrel na následky HIV vo veku 31 rokov. Jeho výtvory sa dajú vidieť v USA, Nemecku, Francúzsku, UK, Južnej Amerike, Japonsku, Holandsku a Španielsku.

Jeho štýl je prudko rozpoznateľný. Je tvorený najmä jednoduchými figúrami obklopenými rytmickými líniami, ktoré ich dávajú ako keby do pohybu. Farby sú pestré a výrazné. 

keith-haringKeith Haring

„Dostal som listy od ľudí a počul príbehy, keď ľudia v istých obdobiach svojho života prišli ku kresbe a naplnilo im to to prázdno, ktoré čakalo na naplnenie. Akoby niečo  dávalo zmysel, akoby to vytvorilo moment, ktorý ostane už navždy. A to je to, čo by malo robiť každé umenie.“  

Čo sú teda zaujímavé fakty z jeho síce krátkeho, no veľmi intenzívneho života?

1. Bol umelcom pre ľudí

Od samého začiatku bol jedným z jeho cieľov priblížiť umenie viac k ľuďom, spraviť ho pre nich viac prístupným. Keď sa presťahoval do New Yorku, bol ohromený street artom a často hovorieval svojim priateľom, že niektoré z tých výtvorov, ktoré videl na ulici paria do múzea moderného umenia. Spriatelil sa so známymi umelcami street artu a sám začal so svojimi kresbami v metre.

„Nepamätám si celkom, ako sa to začalo s kresbami v metre, okrem toho, že som si všimol jeden z prázdnych čiernych panelov, a jednoducho to vyzeralo ako perfektné miesto, kde umiestniť kresbu. A tak som šiel hore, kúpil kriedu a urobil som to.“ Haring, The Universe of Keith Haring

keith-haring-subway-drawing

Keith Haring kreslí v newyorskom metre

NYPD ho viac krát zatkla za vandalizmus. I keď sa snažil kresliť rýchlo, aby sa tomu vyhol, policajti boli veľa krát rýchlejší.

„Viac krát som bol vzatý v putách na policajnú stanicu policajtom, ktorý  v ohromení zistil, že ostatní policajti v okrsku sú mojimi fanúšikmi a veľmi si ma priali stretnúť a potriasť rukou.“ Kaith Haring

Do roku 1984 bola Haringova práca tak populárna, že ľudia kradli jeho kresby kriedou z metra a predávali ich.

Aj keď už bol medzinárodne slávny, pokračoval v kreslení skíc pre kohokoľvek, kto ho oslovil  ( a bolo ich veľa ). Hoci ho mnohí často varovali, že toto počínanie zníži cenu jeho ostatných malieb, viac sa zaujímal o rozširovanie radosti a posolstva jeho umenia, ako o peniaze.

Počas jeho krátkej kariéry, Haring dokončil viac ako 50 verejných diel, zahŕňajúc protidrogovú nástennú maľbu Crack is Wack pri ihrisku v Harleme a vysvieteného animovaného billboardu „Radiant baby“ na Times Square v NY. Taktiež hosťoval viacero umeleckých workshopov pre deti.

keith-haring-radiant-babyKeith Haring, Radiant baby na Times Square, NY

keith-haring-vrack-is-wack

Keith Haring, Crack is wack, New York

2. Chcel, aby si každý mohol umenie dovoliť

V roku 1986 si otvoril Pop Shop vo štvrti Soho v New Yorku, kde predával svoje umenie na tričkách, odznakoch a pod., takže si prakticky každý mohol dovoliť kúsok jeho umenia.  V roku 1987 otvoril ďalší Pop Shop v Tokiu. Art kritici mu vyčítali prílišnú komerčnosť, na čo však mal Haring svoj vlastný názor.

„Moje diela začali byť drahšie a viac populárne na umeleckom trhu. Tieto ceny znamenali, že len ľudia, ktorí si ich mohli dovoliť mali prístup k mojej práci. Pop Shop ich teda sprístupnil. „ The Universe of Keith Haring

Haringov Pop Shop v NY ostal otvorený 15 rokov po jeho smrti do roku 2005. Pop Shop v Tokiu sa zatvoril už v roku 1988. 

keith-haring-pop-shop

Keith Haring vo svojom Pop Shope

3. Má záznam v Guinessovaj knihe rekordov.

Alebo, aby sme boli konkrétnejší, najväčšie puzzle na svete má jeho maľby.  32 tisíc kusov puzzle pozostáva z 32 jeho malieb, volá sa “Double Retrospect” a je vyrábaná nemeckou spoločnosťou. 

keith-haring-puzzle

Puzzle s Haringovými maľbami

4. Založil Keith Haring Foundation

V roku 1989, rok po tom, ako mu diagnostikovali AIDS, založil Haring svoju Foundation. Okrem toho, že sa vášnivo venoval budovaniu povedomia o AIDS a jej prevencii, taktiež miloval spoluprácu s deťmi na mnohých nástenných maľbách. Počas svojho života viedol viacero workshopov pre deti v múzeách a školách na celom svete. The Keith Haring Foundation podporovala finančne detské charity, výskum AIDS a budovanie povedomia o AIDS.

5. Sexualita bola veľkou témou jeho skorších diel

Počas 80-tych rokov minulého storočia, homosexualita bola vcelku ututlávaná téma. Keith Haring homosexualitu nikdy oficiálne nepriznal pred svojimi rodičmi. Aj keď každý chápal situáciu, označovali jeho priateľov ako jeho „bodyguardov“ . Konzervativizmus v jeho rodine a taktiež v spoločnosti vytváral tlak pre Haringa, ktorý bol veľmi sexuálnou osobou. Táto energia sa potom uvoľnila v jeho umení .

V LGBT Community Center v NYC sa stále dá nájsť jeho kúpeľňa. Jeho veľmi provokatívne čierno-biele maľby zakrývajú steny od podlahy po strop. 

haring-bathroom-lgbi-community-center-New-York

Keith Haring v LGBT Community Center v NYC

6. Spolupracoval s celebritnými priateľmi

S Warholom vytvorili multi-mediálne dielo. Namaľoval tiež sériu malieb Andy Mouse, kde Warhola zobrazil v slnečných okuliaroch a s ušami Mickey Mousa.

keith-haring-andy-mouse

Keith Haring, Andy Mouse

Taktiež spolupracoval so spisovateľom William S. Burroughsom ( Valley ) a so speváčkou Grace Jones na hudobnom videoklipe “I’m Not Perfect”, kde sa okrem Haringa objavil aj Warhol pár mesiacov pred svojou smrťou. Haring okrem iného navrhol aj obrovskú čierno-bielu sukňu, ktorú má Jones v klipe na sebe. Designoval oblečenie taktiež pre Madonnu.  Modonna povedala pre Rolling Stones, že sa zoznámila s Haringom cez svoju spolubývajúcu a odvtedy spolu začali žúrovať po slávnych newyourských kluboch . Pozvala ho aj na svoju svadbu, kde si Haring vral Warhola ako svojho „+1“.  Otázkou je, prečo nebol medzi pozvanými aj Warhol. Haring sa tiež priatelil so Jean-Michelle Basquiatom ( ktorý taktiež zomrel veľmi mladý len 2 roky pred Haringom ) a spolupracoval aj s takými designermi ako Vivienne Westwood. 

keith-haring-madonna

Keith Haring a Madonna v oblečení designovanom Haringom

7. jeho umenie malo aj politický obsah

V roku 1986 bol Haring pozvaný namaľovať časť Berlínskeho múru, v snahe zničiť múr cez maľovanie na neho. Namaľoval nástennú maľbu použitím farieb nemeckej vlajky, symbolizujúcu nádej na spojenie Východnej a Západnej časti. Dielo bolo zničené v roku 1989 pri povalení múru.

keith-haring-berlinsky-mur

Haringova maľba na Berlínskom múre

8. Jeho AIDS diagnóza ovplyvnila jeho umenie

Haringovi diagnostikovali AIDS v roku 1988, po tom, ako mnohí jeho priatelia a partneri umierali roky na AIDS. Táto diagnóza ovplyvnila aj jeho tvorbu, napr. v diele Silence=Death.

„Najťažšia vec je vedomosť, že ešte je toho veľa, čo sa dá spraviť“ povedal Haring pre Rolling Stone v roku 1989. „Som kompletný workoholik. Bojím sa, že jeden deň sa zobudím a nebudem môcť pracovať.“ Zomrel na komplikácie spôsobené AIDS len 6 mesiacov neskôr vo veku 31 rokov. 

keith-haring-silnce-death

Keith Haring, Silence=Death

© COPYRIGHT 2018