Ako uplatniť vplyv farieb v interiéri, dizajne a umení

Výskumy ukazujú, že farby dokážu hrať významnú úlohu v tom, ako sa cítime. Farby, ktoré nás obklopujú priamo vplývajú na to, akú máme náladu, ako rozmýšľame, a dokonca aj ako konáme.

Interiéroví a grafickí dizajnéri, marketéri a umelci psychológiu farieb poznajú a už dlhé roky tieto vedomosti používajú, aby pozdvihli naše okolie, alebo dosiali želané ciele. Farby môžu byť použité, aby vyvolali určitú náladu, vyjadrili nejaké posolstvo, alebo podnietili reakciu.

Poďme sa najprv pozrieť na to, ako na nás vplývajú chladné a teplé tóny.

Chladné tóny:

- odtiene modrej farby majú na našu myseľ upokojujúci efekt

- mnoho architektov používa tieto tóny v spa, kúpeľniach a iných tichých miestach, určených na relax

- modrá farba znižuje krvný tlak a redukuje apatit

- modrá tiež reprezentuje závislosť

- často sa používa pri uniformách a na biznisovom oblečení

- tmavomodrá sa vo všeobecnosti často používa pri vysoko-autoritatívnych osobách vrátane polície alebo pri politikoch

- modrá a zelená sa často vyskytujú v reklamách na medicínske produkty

- zelená má výborný ukľudňujúci účinok. Nie je náhoda, že mnoho divadiel má svoje „zelené izby“, kde sa zdržiavajú herci pred predstavením, nakoľko zelená upokojí stres pred predstavením

- tmavozelená zasa výborne pôsobí v kanceláriách, knižniciach a na miestach, kde sa študuje

- zelená sa často používa na outdoorových produktoch

Teplé tóny:

- odtiene žltej vyjadrujú emócie od radosti až po násilie v závislosti na konkrétnom odtieni

- červená, oranžová a žltá podnecujú hlad

- to je dôvod, prečo veľa reštaurácií a fast-foodových sietí pracuje práve s týmito farbami ( napr. McDonalds, Burger King atď ) a má ich napr. vo svojom logu

- červená instantne priťahuje, podnecuje v ľuďoch nadšenie a zvyšuje krvný tlak

- len si všimni Coca-colu, Pepsi a Red Bull. 

farebna-skala

Dôležité je taktiež to, ako jednotlivé farby namixujeme vedľa seba. 

Komplementárne farby majú silný vizuálny dosah, ak ich posadíme vedľa seba a veľmi dobre spolu ladia. Vytvárajú zároveň určitý kontrast. Ktoré to sú? Červená a zelená, modrá a oranžová, žltá a fialová... Sú to farby, ktoré sú oproti seba na farebnom kruhu.

Harmonické farby sú zasa umiestnené na farebnom kruhu vedľa seba. Tiež je možné ich doladiť k sebe.

Sú to napr. žltá a oranžová, modrá a fialová.....  

Pozrime sa teraz na jednotlivé farby.

Červená

Červená je teplou farbou a zvykne vyjadrovať pocity vášne, lásky, no taktiež aj nenávisti a hnevu. Dokazuje to fakt, že túto farbu nájdeš na obrázkoch Kupida, boha lásky, no aj na zobrazeniach démona.

Tiež sa táto farba asociuje so silou ( najmä tmavočervené tóny ), násilím, agresivitou a bohatstvom. Je to farba ohňa a používa sa aj pri varovných signáloch. Vyskytuje sa na mnohých značkách, alebo sa napr. používa veľké červené „X“ pri označení niečoho, čo nie je správne. Červená je aj symbolom statusu ( napr. červený koberec a pod. ).

Červená je výbornou farbou na vyjadrenie akcentu, nakoľko môže byť veľmi agresívna, až očiam nepríjemná, ak sa použije vo veľkých množstvách. Preto je skvelá na rôznych doplnkoch, napr. aj na obrazoch, kde môže pôsobiť aktivačne. Vo všeobecnosti ladí dobre so zelenou, no vždy je potrebné prihliadať na konkrétny odtieň. Nakoľko je to dominantná farba, v interiéri je dobré kombinovať ju napr. so šedou, bielou, čiernou a námornickou modrou. Pozor na kombinácie s pastelovými farbami. 

malovany-obraz

Truso: Karikatúra Fidel Castro, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-cerveny

Zuzka: Kvet bohatstva, nájdeš/kúpiš na tomto linku

cerveny-abstraktny-obraz

Abbie: Labutí tanec , nájdeš/kúpiš na tomto linku 

cerveny-malovany-obraz

Xante: Diagnose me, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Illya: Roarr, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj-online

bv.artcloud: Vášeň, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Žltá

Žltá farba nám pripomína slnko a reprezentuje preto svetlo. Vytvára pocit nádeje, šťastia a múdrosti. Evokuje optimizmus, je vzdušná a žiariaca. No táto farba je trochu komplikovaná. Na jednej strane je teplá a hravá, na druhej strane je známa tým, že dokáže deti rozplakať.  Napriek tomu, že svetlo-žltá reprezentuje sviežosť a intelekt, matná žltá sa už často asociuje s rôznymi varujúcimi znakmi. 

Použite žltú, ak chcete priniesť do priestoru sviežu optimistickú energiu, alebo ak chcete na niečo upriamiť okamžitú pozornosť. Žltá sa tiež aktuálne používa v moderných industriálnych dizajnoch. Zvyčajne sa používa v interiéri tiež vo forme akcentu na rôznych doplnkoch.

malovany-originalny-obraz

Lujmari Palugová: Saxa and Viola, Saxophonist, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

malovany-obraz-zensky-akt

Martin Luciak: Sediaca žena, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-originalny

Lulu: Prelet nad životom, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

obraz-na-predaj-online

evaSUGARova: Ateliér, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

abstraktny-obraz

Xante: Free your mind 5, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Oranžová

Oranžová je žiarivá teplá farba, ktorá taktiež dodáva energické vibrácie podobne ako žltá, no je viac tlmená. Je často používaná pri potravinárskych značkách, keďže podporuje chuť do jedla.

Oranžová je asertívna, dynamická a spontánna farba, ktorá vyjadruje mladosť a odvahu. Stimuluje mozog a podporuje mentálnu aktivitu.  Pozor však na jednotlivé odtiene. Tmavo-oranžová môže evokovať nedôveru, červeno-oranžová zasa korešponduje s agresivitou, dominanciou a túžbou po akcii. Kým oranžová vo svojom čistom odtieni pôsobí vibrujúco a sviežo, viac tlmené odtiene ľuďom pripomínajú padajúce lístie, čo sa dá využiť na vytvorenie útulného dojmu. 

Oranžová skvele ladí s modrou. 

malovany-obraz

Milen: Calendario Azteca, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktny-obraz

Jozef Kron: Výbuch ospalosti, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Milen: Spomienky z leta, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktny-obraz-na-predaj

Abbie: Teplo, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktny-obraz-na-predaj

Gerhard F.Schmer: Voľne pohodená guľa na stene, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Modrá

Modrá farba je farba introspektívna, utišujúca a jemná. Je to farba mora a oblohy, má kvality chladnej expanzívnosti a otvorenosti. Často reprezentuje múdrosť a pokojný charakter. No taktiež sa často asociuje so smútkom, melanchóliou a rezignáciou. Aj Pablo Picasso mal „modré obdobie“ , kde sa jeho osobná trauma preniesla na plátno v podobe hlboko sentimentálnych malieb. V anglickom jazyku je tiež pojem „feel blue“, ktorý naznačuje smútok.

Ako aj pri iných farbách, aj tu hrajú odtiene svoju úlohu. Svetlomodrá vie byť osviežujúca, vzdušná a priateľská, kým tmavomodrá pôsobí silne a spoľahlivo. Túto farbu preto milujú banky, poisťovne a rôzne iné korporácie. 

Modrá sa dá doladiť s inými chladnými tónmi - bude pôsobiť ukľudňujúco a skôr konzervatívne. Ak však chceš vytvoriť odvážnejší dizajn, skombinuj ju s teplými tónmi ( ako napr. žltá, oranžová... )

malovany-obraz-na-predaj

ChamCam: Origin Sentinel , nájdeš/kúpiš na tomto linku 

malovany-obraz-na-predaj

Zuzana Zachar: Ohm, Nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Živa: Mesačná žena, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktny-obraz-na-predaj

Abbie: Živel, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-na-predaj

Živa: Liečenie, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

MyDreamArt: Žralok, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

Fialová

Fialová bola kedysi vnímaná ako extrémne expanzívna farba, ktorú mohli používať iba kráľovské a bohaté rodiny. Do dnešného dňa je preto vnímaná ako kráľovská, symbolizujúca bohatstvo. Je to farba, ktorá sa používa diskrétne. Svetlé tóny sú pokojné, jemné, až romantické, no tmavšie tóny nám komplikujú sústredenie sa. Kým červená evokuje skôr vášnivú lásku, bledofialová naznačuje skôr tú romantickú.

Levanduľová naznačuje vyberané veci v živote, kreativitu a civilizovanosť. Purpurová však môže byť únavná pre oči a spôsobovať frustrovanosť. V umení sa dá použiť na vyjadrenie smutných a melancholických pocitov.

Pri dizajnoch vie tmavá fialová vyjadriť luxus a bohatstvo, svetlé tóny zasa vedia evokovať romancu.

Fialová výborne ladí s hnedou. 

fialovy-abstraktny-obraz-predaj

Cipka: V pohode, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Navrotskyi: Veselý koun, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-na-predaj

eSHart: Je tu koniec, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-na-predaj

elaMB: Krajina , nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktny-obraz-na-predaj

Zuzana Zachar: Obraz Paradise, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Zelená

Niet divu, že zelená – farba prírody – evokuje obnovenie a hojnosť. Je to farba harmónie, balansu a bezpečia. Zelená má tiež upokojujúci účinok a symbolizuje nádej, mier a skromnosť. Má liečivú silu.

Oproti modrej, ktorá taktiež upokojuje, má zelená navyše energizujúcu žltú a tým pôsobí taktiež viac energicky. Čím viac jasný je odtieň zelenej, tým viac energizujúco bude zelená pôsobiť. Tlmené odtiene zelenej a olivové tóny zasa najlepšie fungujú pri zobrazení prírody. Tmavá zelená pôsobí stabilne a reprezentuje bohatstvo. Asociuje sa tiež s bankovkami, ktoré často využívajú túto farbu. Na druhej strane, niektoré odtiene zelenej sa používajú na zobrazenie choroby a žiarlivosti. Sú to najmä odtiene žlto-zelenej.

Zelená v interiéri v kombinácii napr. so šedou alebo hnedou, vytvárajú príjemný upokojujúci efekt. Dá sa však kombinovať aj napr. s fialovou. Znova je potrebné pozerať na konkrétne tóny. 

malovany-obraz-na-predaj

Zuzana Zachar: Tropical dream, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malovany-obraz-na-predaj

Alica Belica: Divotvorná šťava, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Geometrie: Dvoja pri jazere, PREDANÝ

obraz-na-predajPúčik: Brnčalka, nájdeš/kúpiš na tomto linku

 

Hnedá

Hnedá je farba dreva a zeme. Dáva pocit upokojenia, tepla a chladu zároveň. Výborne sa dopĺňa s výraznými farbami ako je napr. fialová alebo zlatá. No dobre ladí aj k šedej. Je stabilná, seriózna, konzervatívna a skromná. Hnedá evokuje nostalgiu a pripomína éru starých malieb, ako napr. od Rembrandta, Titiana a Rubensa. Alebo pripomína taktiež éru sovietského Ruska, kde ľudia zvyčajne nosievali oblečenie v odtieňoch hnedej. Odtiene hnedej sa často využívajú v interiéroch. 

V kombinácii s bielou, šedou alebo modrou pôsobí veľmi relaxačne. Veľmi dobre ladí už so spomínanou fialovou. 

obraz-na-predaj

Havran: Poludnica, nájdeš/kúpiš na tomto linku

malba-na-predaj

Martin Luciak: Nohy, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Jozef Kron: Kristína, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstrakt-na-predaj

Ivana Rajtukova Canvas: Dobar dan, to som ja, nájdeš/kúpiš na tomto linku

abstraktna-malba-na-predaj

Abbie: Brownie, nájdeš/kúpiš na totmo linku

malovany-obraz-na-predaj

Ľubica Oberučová: Enigma, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Ružová

Táto farba ľahkomyseľnosti je namiešaná z červenej a bielej, čo jej dodáva vášeň a energiu červenej, no taktiež čistotu a nevinnosť bielej. Ružová je preto farbou jemnosti a náklonnosti.

Používa sa na tlmenie agresie. Dokonca ju využívajú na ukľudňovanie násilných kriminálnikov vo väzenských celách, čo sa javí byť ako celkom účinná metóda.

Príliš veľa ružovej však dokáže fyzicky unaviť a spôsobiť fyzickú slabosť.

Svetlá ružová má utišujúci účinok, kým tmavé tóny môžu pôsobiť podobne ako červené. Ružová symbolizuje mladosť, dobré zdravie, hravosť a nevinnosť. Evokuje prvú lásku a spája sa s femínnosťou. . Je to však aj farba kreativity a inšpirácie. Ružová sa často používa na vyjadrenie niečoho sladkého, preto ju často vidieť na flakónoch parfumov so sladkou vôňou alebo na cukrovinkách. Taktiež nám pripomína detstvo.

Na druhej strane, ružová môže znázorňovať nedostatok sily, pasivitu a prehnanú emocionalitu. Ak sa však skombinuje s tmavšími odtieňmi ako je napr. tmavomodrá, tmavozelená, čierna alebo sivá, dodajú jej silu a sofistikovanosť. 

abstraktny-malovany-obraz

Zuzka: Dary vesmíru, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Navrotskyi: Kvety vo váze, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-na-predaj

Zuzana Zachar: Monstra, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

abstraktny-obraz-na-predaj

Xante: One day, nájdeš/kúpiš na tomto linku 

abstraktny-obraz-na-predaj

Jana Švarná: Zdroj sily a lásky, nájdeš/kúpiš na tomto linku

obraz-krajinka-na-predaj-online

evaSUGARova: Benátky, nájdeš/kúpiš na tomto linku

Ako na teba pôsobia zobrazené interiéry? Cítiš rozdiel ? Ktorú farbu by si si vybral(a) ty ? 

© COPYRIGHT 2018