30 filmov z umeleckého prostredia, ktoré by si mal(a) vidieť

Film je jednou z najobľúbenejších foriem umenia. Filmári sa mnohokrát inšpirujú aj oblasťou výtvarného umenia a jeho velikánov. Ak chceš spoznať osudy tých najznámejších z nich, alebo si len tak oddýchnuť pri inšpiratívnom filme z art prostredia, pozri si tieto filmy.

film-frida

Frida 

1. Frida (2002)

Film Frida režírovaný Julie Taymor zobrazuje život surrealistickej mexickej maliarky Fridy Kahlo, ktorú hrá Salma Hayek. Príbeh sa začína autobusovou nehodou, v ktorej sa Frida ocitala vo veku 18 rokov. Nehoda jej spôsobila zranenia, kvôli ktorým bola časť svojho života dosť izolovaná – čo vo veľkej miere ovplyvnilo jej umenie.

Film taktiež ukazuje jej komplikovaný vzťah s umelcom Diegom Riverom ( Alfred Molina), za ktorého sa dva krát vydala, jej aféru s ruským marxistickým revolucionárom Leonom Trotskym (Geoffrey Rush), jej neustále zdravotné problémy, amputácie, potraty a bisexualitu.

Film Frida vdýchol život príbehu výnimočného človeka, ktorý musel prekonať enormné prekážky, aby mohol vytvoriť skvelé umenie. 

film-modigliani

Modigliani

2. Modigliani (2004)

Film sa odohráva v roku 1919 v Paríži a zobrazuje príbeh talianského umelca Modiglianiho a jeho tragickú lásku s Jeanne Hebuterne. Zameriava sa na jeho posledné dni a taktiež na rivalitu medzi dvoma brilantnými umelcami – Modiglianim a Picassom.

Posolstvo filmu je jasné: Modiglianiho viera vo svoju prácu a jeho vášeň pre umenie sú bezpodmienečné. Nikto ich nemôže ohroziť, ani Picasso.  

Vo filme žiaria herecké hviezdy ako Andy Garcia, Omid Djalili a Elsa Zylberstein. 

fiml-loving-vincebt

Loving Vincent

3. Loving Vincent (2017)

Vizuálne dokonalý, nádherný film je „must watch“. Je to animácia ukazujúca posledné mesiace holanského maliara Vincenta Van Gogha (Robert Gulaczyk). 

Film režírovaný Dorotou Kobiela a Hughom Welchmanom skúma život a neobvyklú smrť tohto obdivuhodného umelca.

Výnimočným faktom je, že každý zo 65 000 obrazov filmu sú ručne maľované v štýle Van Goghovho post-impressionizmu 125 maliarmi. Celý proces trval 10 rokov. Doslova dal život Van Goghovým maľbám. 

film-big-eyes

Big Eyes

4. Big Eyes (2014)

Režírovaný a produkovaný Timom Burtonom, Big Eyes je skutočným príbehom Waltera Keane (Christoph

Waltz), ktorý bol jedným z najúspešnejších maliarov 50-tych a 60-tych rokov 20.storočia.

Film hovorí príbeh umelca, ktorý sa stal notoricky známy svojimi maľbami opustených detí s obrovskými očami. Jeho maľby sa stali senzáciou, generovali mu vysoké zárobky a spravili z neho populárnu ikonu. No pravdou je, že Keanove maľby boli v skutočnosti vytvorené jeho manželkou Margaret (Amy Adams).

Big Eyes sa sústeďuje na Margaretine prebúdzanie sa ako umelkyne, fenomenálny úspech jej malieb a jej turbulentný vzťah s jej manželom.

Film je plný otázok o zmysle umenia, konceptu popularity a čo to znamená vybudovať si obrovské publikum. 

film-agony-and-the-extacy

The Agony and Ecstasy

5. The Agony and Ecstasy (1965)

Film sa odohráva v 16.storočí a zobrazuje „vojnu“ medzi renesačným umelcom Michelangelom (Charlton Heston) a pápežom Juliusom II (Rex Harrison).

Samotný príbeh je zaujímavý a otvára veľa výziev, ktorým musel Michalengelo čeliť, aby dokončil svoje fascinujúce maľby, kým sám seba považoval viac za sochára ako za maliara. Charlton Heston hrá silného Michalengela s temperamentom a Rex Harrison je fantastický ako pápež. 

film-caravaggio

Caravaggio

6. Caravaggio (1986)

Film rozpráva príbeh o dobrodružnom živote barokového maliara Michelangelo Merisi da Caravaggio (Nigel Terry), ktorý sa stal známym ako Caravaggio. Je to vlastne mesto neďaleko Milána v Taliansku, kde sa maliar narodil.

Biograficky zobrazuje detaily z jeho chlapčenskej školy v Miláne, útek do Ríma, patronát kardinála Francesca Del Monte a jeho notorickú záľubu v pouličných bitkách a hýrení.

Film ťa ľahko vtiahne do deja a pochopíš podstatu toho, prečo sa umelec nazýva Caravaggio. 

film-egon-schiele-death-and-the-maiden

Death and Maiden

7. Death and Maiden (2016)

Film je biografiou Egona Schieleho, jedného z najprovokatívnejších umelcov z Viedne zo začiatku 20.storočia.  “Death and Maiden” je maľbou jeho milenky Wally, ktorá je jeho skutočnou láskou, a ktorú na maľbe zvečnil. Schieleho tvorba bola pre Viedenskú spoločnosť škandalózna, no jeho priateľ umelec Gustav Klimt ju považoval za výnimočnú. 

Film ukazuje Schieleho produktívnu tvorbu, turbulentný, i keď krátky život. 

fiml-basquiat

Basquiat

8. Basquiat (1996)

Film sa odohráva v New Yorku v 80-tych rokoch 20.storočia a ukazuje život a utrpenie Jean-Michel Basquiata (Jeffrey Wright) . Začína jeho street-art tvorbou a životom vo veľmi skromných pomeroch, zobrazuje jeho objavenie Andy Warholom (David Bowie), to ako sa stal žiadaným graffiti a neo-expresionistickým umelcom a končí jeho smrťou predávkovaním sa vo veku 27 rokov.

Film živo navodzuje atmosféru 80-tych rokov a približuje vtedajšiu umeleckú scénu. 

film-pollock

Pollock

9. Pollock (2000)

Tento film je samozrejme o americkom abstraktno-expresionistickom maliarovi Jacksonovi Pollockovi.

Ukazuje životnú cestu maliara od ťažkých začiatkov až po medzinárodný úspech, a taktiež jeho súboj s alkoholizmom a smrť počas autonehody.

Režisérom filmu je Ed Harris, ktorý si vo filme aj zahral a získal za neho Oscara v kategórii Najlepší herec. 

film-seraphine

Séraphine

10. Séraphine (2008)

Tento film bol režírovaný Martinom Provostom a získal viacero ocenení Césars ( francúzsky oscar ), vrátene ocenenia za najlepší film.

Je to biografický príbeh francúzskej maliarky Séraphine Louis ( Yolande Moreau), ktorá spočiatku pracovala ako upratovačka, kým bola objavená nemeckým zberatelom umenia Wilhelmom Ude (Ulrich Tukur) a stala sa slávnou predstaviteľkou naivného umeleckého smeru.

Do svojich diel inkorporovala materiály ako zemina a krv mŕtvych zvierat, čo našla na svojich každodenných prechádzkach.

film-amdrei-rublev

Andrei Rublev

11. Andrei Rublev (1966)

Táto ruská dráma ukazuje život cteného maliara náboženských ikon Andrei Rublev (Anatoliy Solonitsyn), ktorý sa pohyboval z miesta na miesto v búrlivých časoch ako mier hľadajúci mních. Rublev sa náhodne stane svedkom brutálneho súboja a nechcene sa stane jeho súčasťou, čo spôsobí, že sa na nejaký čas stiahol a dal si prestávku od práce. Neskôr sa k tvorbe znova vracia. 

film-rodin

Rodin

12. Rodin (2017)

V roku 1880, 40-ročný sochár Auguste Rodin dostáva svoju zákazku “The Gates of Hell,” ktorá zahŕňa “The Kiss” a “The Thinker,” dve z jeho najslávnejších diel. Neustále pracuje a svoj život zdieľa so svojou životnou partnerkou Rose a mladou milenkou Camille Claudel, nadanou študentkou, ktorá sa stáva jeho asistentkou a taktiež veľmi nadanou sochárkou počas rokov vášne, vzájomného obdivu a kreatívnej spolupráce.

film-renoir

Renoir

13. Renoir (2012)

Pierre-Auguste Renoir maľuje na francúzskej riviére v roku 1915 po tom, ako jeho manželka zomrela a jeho syn bol zranený v bitke. Nájde mladú ženu menom Andrée, ktorá sa stane neho modelkou a poslednou múzou.

film-dali-little-ashes

Little Ashes

14. Little Ashes (2008)

V roku 1922 prichádza Salvador Dalí (Robert Pattinson) na univerzitu v Madride, kde sa spriatelí s Luis Buñuel a Federico García Lorca (Javier Beltrán). Dalího veľmi rýchlo začne priťahovať Federico a vzniká vášnivý romantický vzťah.

Detaily vzťahu medzi Dalím a básnikom Federicom García Lorca boli dlho predmetom špekulácií medzi historikmi. V tomto filme sú ich vzájomné city ukázané ako sa prehĺbujú do lásky.

film-girl-with-the-pearl-earing

Girrl with a Pearl Earring

15. Girl with a Pearl Earring (2003)

Griet (Scarlett Johansson) pracovala ako slúžka v dome maliara Johannesa Vermeera (Colin Firth) a počas toho obdobia sa s ním aj zblížila, až sa stala slávnou tvárou na Vermmerovom najznámejšom obraze. 

film-goyas-ghosts

Goya´s Ghosts

16. Goya’s Ghosts (2006)

Keď cirkev zatkne múzu prominentného španielského maliara Francisca Goya za kacírstvo, spolu s jej otcom naliehajú na jej prepustenie.

film-tims-vermeer

Tim´s Vermeer

17. Tim’s Vermeer (2013)

Tim Jenison, texaský vedec, sa pokúša vyriešiť záhadu, ako dokázal v 17.storočí holandský maliar Vermeer namaľlovať svoj obraz (“Girl with a Pearl Earring”) fotorealisticky – 150 rokov pred vynájdením fotografie. Jenison prichádza s istou teóriou a je naozaj výnimočné, čo objavil.

film-night-watching

Night watching

18. Night watching (2007)

Rembrandt berie zákazku na maľovanie portrétu amsterdamského mušketiera Militia. Keď narazí na sprisahanie o vražde, rozhodne sa ho odhaliť cez svoju maľbu.

film-francis-bacon-love-is-the-devil

Love is the Devil

19. Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (1988)

Tento film je biografiou maliara Francisa Bacona. Zameriava sa na jeho búrlivý vzťah s Georgom Dyerom, ktorý pochádzal z kriminálneho prostredia. Od ich unikátneho začiatku, až po vášnivú lásku, kým Dyera Bacon vtiahol do kruhu svojich excentrických a často aj chladných priateľov, až po neskoršie napätie spojené aj s Dyerovou závislosťou.

film-savage-messiash

Savage Messiah

20. Savage Messiah (1972)

V Paríži začiatkom 20.storočia, mladý sochár Henri Gaudier začína kreatívny partnerský vzťah so staršou spisovateľkou Sophie Brzeska. Napriek vekovému rozdielu 20 rokov vzťah funguje a mladý umelec sa cíti inšpirovaný kultúrnou vycibrenosťou staršej ženy. Neskôr sa presťahujú do Londýna, kde sa Gaudier dostáva do skupiny avantgardných umelcov. Tam spozná svoju ďalšiu múzu – vášnivú sufražetku Gosh Boyle.

film-at-eternity-gate

At Eternity´s Gate

21. At Eternity’s Gate (2018)

Willem Dafoe stvárnil v tomto filme velikána Van Gogha, ktorý prekonal skepsu, výsmech a chorobu, aby vytvoril malby, ktoré miluje celý svet. Zachytáva posledné roky jeho života, jeho priateľstvo s Gauguinom, záležitosť s uchom a jeho smrť.

film-camille-claudel

Camille Claudel

22. Camille Claudel (1988)

Keď si renomovaný francúzsky sochár Auguste Rodin (Gérard Depardieu) všimne talent krásnej Camille Claudel (Isabelle Adjani), začne sa škandalózna aféra. Camille sa stane Rodinovou múzou a asistentkou, obetujúcou svoju vlastnú prácu, aby prispela k jeho tvorbe. Avšak, keď jej práca ostáva nepoznaná, začne túžiť po uznaní. Camille zrazu ostáva sama a jej psychický stav sa začne zhoršovať.

film-mr-turner

Mr.Turner

23. Mr. Turner (2014)

Tento film je biografická dráma zachytávajúca posledných 25 rokov života maliara J.M.W. Turnera (1775–1851), ktorý sa preslávil svojimi dramatickými krajinomaľbami. Bol jedným z najkontroverznejších britských umelcov začiatku 19.storočia. 

film-factory-girl

Factory Girl

24. Factory Girl (2006)

Factory girl je americký biografický film režírovaný George Hickenlooper. Je založený na rapídnom vzostupe a páde undergroundovej filmovej hviezdy 60-tych rokov  Edie Sedgwick (Sienna Miller), ktorá bola asociovaná s umelcom Andym Warholom (Guy Pearce). 

film-survining-picasso

Surviving Picasso

25. Surviving Picasso (1996)

Francoise Gilot sa trápi v zlom vzťahu so svojim milencom, slávnym umelcom Pablom Picassom. Napriek mnohým jeho aféram, ostáva po jeho boku, nie však nadlho. Nakoľko producenti filmu nedostalo právo na zobrazenie Picassových diel, film je najmä o jeho osobnom živote. Maľby, ktoré sa tam vyskytnú sú jeho menej známe diela. V momente, keď sa vo filme ocitne Guernica, kamera ju sníma zhora, čiže z diela vidieť veľmi málo.

film-the-wolf-at-the-door

The Wolf at the Door

26. Oviri. The Wolf at the Door (1986)

Táto dánsko-francúzska dráma je biografiou francúzskeho maliara Paula Gauguina, napísaná a režírovaná Henningom Carlsenom.

film-the-mill-and-the-cross

The mill and the Cross

27. The Mill and the Cross (2011)

Film sa fokusuje na mnohé z 500 charakterov zobrazených na slávnej Bruegelovej maľbe. Téma Kristovho utrpenia je postavená oproti náboženskému prenasledovaniu vo Flámsku v roku 1564.

film-the-rebelThe Rebel/Call me Genius

28. The Rebel/Call Me Genius (1961)

V tejto satirickej komédii úradník z Londýna opúšťa svoju nudnú prácu v kancelárii a odchádza do Paríža, aby sa stal umelcom. Má veľa nadšenia, no málo talentu. Kritikom sa jeho práca nepáči, no podarí sa mu očariť niekoho iného.

film-salvador-dali-mongolie

Impressions de la Haute Mongolie

29. Impressions de la Haute Mongolie (1976)

Surrealistický film režírovaný Salvadorom Dalím a José Montes-Baquer, v ktorom hral aj samotný Dalí. Je o naháňaní obrovskej halucinogénnej huby v Mongolsku.

film-the-moderns

The Moderns

30. The Moderns (1988)

Film Alan Rudolph, ktorý sa odohráva v Paríži v roku 1926 počas obdobia Stratenej generácie.

Nick Hart (Keith Carradine) je americký umelec, prisťahovalec v Paríži, žijúci medzi najslávnejšími umelcami a spisovateľmi tohto obdobia, ako sú napr. Ernest Hemingway (Kevin J. O'Connor), Gertrude Stein (Elsa Raven), and Alice B. Toklas (Ali Giron). Nick sa pohybuje medzi svojou manželkou a Nathalie, ktorá si ho najme na falšovanie obrazov.

 

Zdroj: arte8lusso.net, wikipedia, imdb.com

© COPYRIGHT 2018