10 najslávnejších malieb všetkých čias a ich príbeh

Najznámejšie obrazy všetkých čias sú nie len výsledkom obrovského talentu a produktom génia, taktiež so sebou nesú zaujímavý príbeh. Samozrejme, neexistuje všeobecný konsenzus, ktorý by vyprodukoval zoznam najznámejších diel. O tom by sa dalo debatovať donekonečna, nakoľko umenie je subjektívne medium – pre každého človeka znamená niečo iné.

Tento zoznam ukazuje najslávnejšie diela, jedny z najlepších, aké boli kedy vytvorené a sú skvelým príkladom vo svojom žánri.

1. Mona Lisa 

Autor: Leonardo da Vinci

Predpokladaný vznik: 1503 - 1519

Kde sa dá vidieť: Louvre, Paríž ( FR ) 

mona-lisa-najslavnejsie-dielaCredit: Eric Feferberg/AFP/Getty Images

Prvenstvo Mony Lisy od Leonarda Da Vinciho asi nikoho neprekvapí. No vedeli ste, že tento obraz s najzáhadnejším úsmevom sa stal slávnym medzi laickou verejnosťou až v roku 1911, kedy bol ukradnutý z Louvru talianskym zamestnancom múzea Vincenzom Peruggiom ? Peruggia ako patriot veril, že tento masterpiece by mal visieť v talianskom múzeu, nie vo francúzskom.

Mona Lisa je poistená na rekordných $100 miliónov ( z roku 1962 ).

Mnoho teoretikov umenia sa zaoberalo tým, kto je vyobrazený na tejto maľbe. Najväčšia zhoda je na tom, že ide o manželku florentského obchodníka Francesca del Gioconda ( ergo, preto je alternatívne meno obraz La Gioconda ) Lisu Gherardini. Taktiež existujú názory, že by mohlo ísť o Leonardovu matku vyobrazenú podľa spomienok z detstva, no hovorí sa aj o autoportréte v parochni.

Na tejto maľbe ide aj o inováciu – údajne je prvým známym talianskym portrétom, ktorý by sa tak detailne zaoberal postavou do polovice tela. 

2. The Scream ( Výkrik )

Umelec: Edvard Munch

Vznik: 1893

Kde sa dá vidieť: National Museum (Oslo, Nórsko) a Munch Museum (Oslo, Nórsko)

munch-the-screamCredit: The Asahi Shimbun/Getty Images

Tento obraz, ktorý Munch pôvodne nazval „The Scream of Nature“, sa stal symbolom úzkosti a je jedným z najikonickejších výjavov. Podobne ako Mona Lisa, aj Munchov Výkrik sa dostal do všobecneého povedomia až po krážiach v rokoch 1994 a 2004.

Much vytvoril 4 verzie tohto výjavu – 2 maľby a 2 pastely. Taktiež existuje množstvo printov. Jeden z pastelov sa predal na aukcii za $120 miliónov.  

Androgýnna postava na obraze však nekričí, ako evokuje názov obrazu. Postava sa snaží ochrániť pred prenikavou žiarou vychádzajúcou z prírody. Výjav bol inšpirovaný Munchovým osobným zážitkom, keď na prechádzke Oslom výrazná červená farba oblohy ohromila jeho zmysly. Povedal „Obloha bola zrazu krvavo červená – zastavil som sa, cítiac sa vyčerpaný, a oprel som sa o zábradlie –krv a plamene ohňa nad modro-čiernym fjordom a nad mestom – môj priateľ šiel ďalej a ja som tam stál chvejúc sa úzkosťou – a cítil som nekonečný výkrik prechádzajúci prírodou.“

3. The Last Supper ( Posledná večera )

Umelec: Leonardo da Vinci

Predpokladaný vznik: 1495 to 1498

Kde sa dá vidieť: Santa Maria delle Grazie (Miláno, Taliansko) 

da-vinci-posledna-veceraCredit: Miguel Medina/AFP/Getty Images

Už druhé dielo Leonarda Da Vinci v tomto zozname. Vzniklo v časoch, kedy bolo zobrazovanie náboženských tém dominantou témou pre všetkých umelcov. Na tejto obrovskej freske ( 4,6 mentrov vysokej a 8,8 metrov širokej ) je vyobrazený Ježiš a jeho apoštoli na poslednej večeri pred Ježišovým následným ukrižovaním.

Posledná večera prežila až 2 vojenské ataky – Napoleónove vojny a taktiež počas druhej svetovej vojny bola vystavená voľnému prúdeniu vzduchu, nakoľko počas bombardovania bola zničená strecha budovy, kde sa nachádzala. Preto sa freska bohužiaľ nezachovala v dobrej kvalite.

4. Girl With a Pearl Earring ( Dievča s perlovou náušnicou )

Umelec: Johannes Vermeer

Predpokladaný vznik: 1665

Kde sa dá vidieť:  Mauritshuis (The Hague, Holandsko) 

vermeer-dievca-s-perlouCredit: Michel Porro/Getty Images

Vermeerova štúdia mladej ženy z roku 1665 je prekvapujúco realistická a prekvapujúco moderná, takmer ako keby bola fotografiou. To rozprúdilo debaty, či Vermeer použil pre-fotografické zariadenie camera obscura na vytvorenie tejto maľby. Vyobrazené dievča je neznáme, no špekuluje sa, že by to mohla byť Vermeerova slúžka. Portrétoval ju ako sa díva cez rameno a týmto pohľadom nadväzuje s divákom intímne spojenie. Technicky vzaté, maľba nie je portrétom, ale „tronie“ – čo je holandský výraz pre žáner, kde ide skôr o zachytenie čŕt a nie dokonalú kópiu jedna k jednej.

Kým bolo múzeum Mauritshuis v rekonštrukcii v rokoch 2012 až 2014, Dievča s perlou šlo na svetové turné do USA, Talianska a Joponska, a získalo tak ešte väčšiu popularitu ako predtým. Nehovoriac o filme z roku 2003.

5. The Birth of Venus ( Zrodenie Venuše )

Umelec: Sandro Botticelli

Predpokladaný vznik: 1485

Kde sa dá vidieť: Le Gallerie Degli Uffizi (Florencia, Taliansko) 

zrodenie-venuse-botticelliCredit: Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images

Boticelliho Zrodenie Venuše bola prvou známou maľbou, kde sa objavil akt celého tela bez náboženskej tematiky od čias antiky. Bol vytvorený na objednávku od Lorenza de Medici. Rodina Mediciovcov je jedna z najmocnejších bankárskych rodín všetkých čias vo Florencii.

Hovorí sa, že Bohyňa lásky bola maľovaná podľa Simonetty Vespuci, ktorá bola jednou z najväčších krások tej doby a bola vyobrazená na viacerých maľbách nie len od Botticelliho. Bola taktiež v priazni Lerenza a jeho mladšieho brata Giuliana.

Venuša sa vynára z mora na veľkej mušli a po jej pravej strane na ňu fúkajú bohovia vetra Zephyr a Aura, čím jej pomáhajú priblížiť sa k brehu. Tam na ňu už čaká Hora, ktorá je personifikáciou jari, so šatami, ktoré majú zakryť jej nahé telo.

Nie je prekvapením, že Venuša prilákala zlobu Savonaroly, dominikánskeho mnícha, ktorý viedol fundamentalistický záťah proti sekulárnym chutiam Florenťanov. Botticelliho obraz Zrodenie Venuše len o vlások unikol spáleniu. Botticelliho to zasiahlo natoľko, že na istý čas prestal maľovať.

6. The Starry Night ( Hviezdna noc )

Umelec: Vincent van Gogh

Vznik: 1889

Kde sa dá vidieť: Museum of Modern Art (New York, USA) 

van-gogh-hviezdna-oblohaCredit: Victor Fraile Rodriguez/Corbis/Getty Images

Van Gogh namaľoval tento obraz počas svojho pobytu v kláštore Saint-Paul-de-Mausole neďaleko Saint-Remy-de-Provence, kde sa liečil na depresiu a paranoju. Výjav na obraze je výhľad z okna jeho izby v tejto psychiatrickej liečebni. Zobrazuje ideálnu dedinu pred západom slnka podľa Van Gogha. Na tejto maľbe cítiť jeho turbulentný stav mysle. Obloha ožíva prostredníctvom vírenia oblúkovytých ťahov štetca a nánosmi farieb.

Počas pobytu v liečebni ( v rokoch 1889–1890) vznikli mnohé z jeho najslávnejších malieb. Zopár izieb z tohto kláštora sú dnes múzeum jeho tvorby.

7. The Kiss ( Bozk )

Umelec: Gustav Klimt

Predpokladaný vznik:: 1907 to 1908

Kde sa dá vidieť: Belvedere museum (Viedeň, Rakúsko) 

the-kiss-klimtCredit: Omar Marques/Anadolu Agency/Getty Imagesges

Bozk je vrcholným dielom Klimtovho tzv. zlatého obdobia. Namaľoval ho krátko po sérii troch stropných malieb na viedenskej univerzite. Kým tie vzbudili kvôli erotickému námetu škandál, Bozk bol prijatý vrelo.

Zlatú farbu Klimt objavil pri návšteve talianskej Ravenny, kde ho fascinovala byzantská mozaika v Bazilike sv. Vitala. Tiež ho vraj inšpirovali stredoveké knižné iluminácie. Špirálovité vzory na šatách ženy na obraze majú evokovať praveké umenie.

Ako väčšina Klimtových diel aj Bozk stojí na rozhraní symbolizmu a secesie. Rozmery originálu sú dosť rozsiahle - 180 cm × 180 cm.

Mnohí sa domnievajú, že na obraze je vyobrazený Klimt a jeho celoživotná spolusúputníčka Emilie Flöge, ktorá bola módnou dizajnérkou a povráva sa, že Klimt s obľubou maľoval rôzne typy látok aj vďaka jej vplyvu. Iní sa zasa domnievajú, že na obraze “The kiss” je stvárnená modelka menom “Red Hilda”.

Tento obraz od Klimta nie je na predaj, avšak Oprah Winfrey donedávna vlastnila Portrait of Adele Bloch-Bauer II, ktorý predala za $150 miliónov čínskemu kupcovi a zarobila tak $60 miliónov.

8. Impression Sunrise ( Impresia, východ slnka )

Umelec: Claude Monet

Vznik: 1872

Kde sa dá vidieť: Musée Marmottan Monet ( Paríž, Francúzsko ) 

claude-monet-impresia-vychod-slnka

Obraz, ktorý dal meno impresionistickému smeru v umení, zobrazuje prístav Le Havre, kde sa Claude Monet narodil. V tom čase si vyslúžil kritiku a Parížsky salón ho odmietol vystaviť, podobne ako aj ostatných impresionistov. Tí potom zorganizovali vlastnú výstavu, kde svoje skvostné práce ukázali.

Zožali rozporuplné hodnotenia, kde sa mnohí návštevníci stažovali, že nedokážu rozoznať, čo je na maľbách vyobrazené.

9. The Creation of Adam ( Stvorenie Adama )

Umelec: Michelangelo

Vznik: 1508 to 1512

Kde sa dá vidieť: Sixtínska kaplnka (Vatikán, Taliansko) 

michalangelo-stvorenie-adamaCredit: VCG/Corbis/Getty Images

Táto známa freska sa nachádza na strope Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne. Celá polocha fresky má 500 m2 a je na nej vyobrazených viac ako 300 postáv. Centrálna línia stropu ukazuje 9 epizód z knihy Genezis.

Michelangelovi trvalo 4 roky, kým prácu dokončil. Práca bola náročná aj fyzicky, pracoval dlhé hodiny na lešení.

Majstrovsky zachytáva Adama a Boha. Boh odovzdáva prostredníctvom prsta božskú iskru novo stvorenej bytosti, prvému človeku, Adamovi. Boh sám sa pritom vznáša obklopený anjelmi na objekte, ktorý tvarom pozornému pozorovateľovali pravdepodobne pripomenie mozog. Michelangelo tak do obrazu prepašoval trochu symboliky. Možno tým myslel, že Boh sám je múdrosť a všetko poznanie. A možno, že svojim dotykom Boh časť svojej múdrosti Adamovi odovzdal.

Pri maľovaní stropu Michelangelo postupoval od vchodových dverí smerom k oltárnej stene, na ktorú neskôr namaľoval Posledný súd. Stvorenie Adama nasledovalo po nútenej pauze v roku 1510-11, kedy bolo demontované lešenie a fresky čiastočne odkryté. Pri pohľade zdola, z hĺbky 13 m, si Michelangelo uvedomil, že scény plné postáv sú obtiažne čitateľné. Série malieb, ktoré vytvoril v druhom bloku, počnúc Adamom, už majú menej komplikovanú kompozíciu, postavy sú robustnejšie a s výraznejšími gestami. Ďalšou časťou fresky je scéna Stvorenie Evy.

Strop Sixtínskej kaplnky bol okrem iného zničený tým, že bol stáročia vystavený dymu zo sviečok. Po dlhom a rozsiahlom čistení, ktoré sa skončilo v roku 1989, boli ľudia šokovaní, keď videli, aké žiarivé farby pôvodne používal Michelangelo.

10. Guernica

Umelec: Pablo Picasso

Vznik: 1937

Kde sa dá vidieť: Museo Reina Sofía (Madrid, Španielsko) 

picasso-guernicaCredit: Denis Doyle/Getty Images

Guernica je obraz Pabla Picassa, inšpirovaný svedectvom Picassa pri bombardovaní španielskeho mesta Guernica nacistickým Nemeckom 26. apríla 1937 počas Španielskej občianskej vojny.

Vzdušný útok zničil celé mestá a zabil veľké množstvo ľudí. Mnohým toto veľké plátno ( 3.49m x 7.76m ) stelesňuje nehumánnosť, brutalitu a zúfalstvo vojny. Maľovanie obrazu bolo zachytené sériou fotografií Picassovou najznámejšou milenkou, Dorou Maar, ktorá bola sama uznávanou umelkyňou. Guernica visela v newyorskom Múzeu moderného umenia mnoho rokov ( kde bola prenesená, aby bolo v bezpečí pred vojnou ); podľa dohody s Picassom sa plátno nemalo vrátiť do Španielska, kým sa tam neobnoví demokracia. V roku 1981 sa Guernica vrátila do Španielska a bola vystavená v Casón del Buen Retiro. V roku 1992 sa maľba stala jednou z atrakcií Madridského múzea Reina Sofía po jeho otvorení.

© COPYRIGHT 2018